Kun én av ti fra PHS sitt 2015-kull har fått fast jobb i politiet. Bildet er fra avslutningssermonien i rådhuset i Oslo før sommerferien.
Kun én av ti fra PHS sitt 2015-kull har fått fast jobb i politiet. Bildet er fra avslutningssermonien i rådhuset i Oslo før sommerferien.

Én av ti har fått fast jobb

Ti prosent av 2015-kullet fra Politihøgskolen har fått fast jobb, mens én av tre er arbeidsledig eller søker jobb i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra Politiets Fellesforbund (PF) viser at omtrent halvparten av studentene som gikk ut av Politihøgskolen før sommeren er i arbeid - da enten fast ansatt eller i vikariat.

På den andre siden står 81 personer uten jobb etter utgått vikariat, og 155 søker på jobber i etaten.

I kategorien «Annet» inngår det to stykker har meldt til PF at de ikke søker jobb i politiet, én har studiepause, én sluttet og to stykker fortsetter skolegangen på PHS.

Les også: – Politiutdanningen er ikke så mye verdt likevel

En lignende undersøkelse før sommeren gjort på 2014-kullet viste at kun 55 prosent var i fast jobb ett år etter endt skolegang.

Tallene som da ble lagt fram fikk mye oppmerksomhet og mange reaksjoner. Blant annet stilte en skuffet og forbannet lensmann spørsmål om hvilken etat vi har blitt:

«Her utdannes svært kompetente politifolk som ikke får jobb fordi vi har en politidirektør som prioriterer å bygge opp POD, samt at alt av ansettelsesreglement, personalreglement, kompetansekrav og ikke minst kvalifikasjonsprinsippet blir satt til side av lokale ansettelsesmyndigheter.

De få som får jobb, ser ut til å få det ut fra personlige bekjentskaper, uten utlysing av stillinger. Enkelte får jobb selv om de ikke har vitnemål fra PHS - andre går på kortvarige, midlertidige kontrakter til tross for at FrPs oppmykning av arbeidsmiljøloven der adgangen til å bruke midlertidige tilsettinger ikke startet før 1. juli».

Vikarfordeling

Det er 281 politi-vikarer fra kullet. Lengden på vikariatene fordeler seg slik, i følge PFs tall: