– Politiutdanningen er ikke så mye verdt likevel

300 søknader. Tre innkallinger til intervju. Én ansettelse - som så blir trukket dagen før du skal møte kollegaer og formalisere kontrakten.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble et nytt kull med politifolk sendt ut fra Politihøgskolen (PHS) - den eneste utdanningen med jobbgaranti fra politikerne. De står klare til å bekjempe kriminalitet og beskytte samfunnet, men det forutsetter at de har en jobb. De kan ikke gjøre det på fritiden.

Hele fjorårets kull er fortsatt ikke i jobb. Én av dem gir nå et innblikk i hvordan året etter PHS har forløpt seg.

300 søknader inne på utlyste stillinger. Tre innkallinger til intervju. Ett tilslag på ettårsvikariat med mulighet for forlengelse. Men dagen før arbeidskontrakten skal formaliseres og signeres kommer beskjeden:

«Vi kan ikke tilby deg stillingen likevel på grunn av vår økonomiske situasjon».

Dette har ført til at politibetjenten som for ett år siden gikk ut av PHS i Oslo går en lang sommerferie i møte. En sommerferie som foreløpig kan varer frem til juleferien tar over.

Etter å ha rykket oppover innstillingslisten forteller politibetjenten han ble tilbudt jobb i en enhet over telefon, på grunn av hans kompetanse på utlendingsfeltet. Dette takket han ja til, og det ble avtalt en dato der han skulle komme inn og underskrive den formelle kontrakten.

– Men dagen før jeg skulle inn å hilse på nye kollegaer får jeg beskjed om at det ikke kommer til å skje på grunn av den dårligste økonomien på nesten 20 år – så da bortfalt tilbudet sa de, sier betjenten som ønsker å være anonym når han forteller sin opplevelse av «storsatsingen på norsk politi».

– Situasjonen er ille nok som den er – jeg trenger ikke skyte meg selv i foten ved å stå fram med fult navn og bilde og fortelle om det.

Takket for interessen

Da han gikk ut fra PHS for ett år siden var han heldig og fikk sommerjobb på lensmannskontoret hvor han hadde vært praksisstudent. Han forsvant derfra sammen med sommersolen. Etter det gikk han arbeidsløs i rundt én måned før han fikk en midlertidigkontrakt hos en forvaltningsenhet. Det samme stedet han fikk sommerjobb etter praksisåret.

– Grunnen til at jeg fikk den jobben er ene og alene på grunn av nettverket jeg greide å etablere. Jeg var utrolig heldig som fikk den sommerjobben det andre året på PHS, det er langt fra alle studenter som er så heldige, sier han.

Der har han vært i drift siden, med kontrakter på én og to måneder av gangen.

– Det har vært en utrolig usikkerhet, om jeg har jobb den påfølgende måneden. Det har også gjort at jeg har søkt på alle jobber som utlyses. Men etter at jeg fikk beskjed om at jeg fikk jobb, så sluttet jeg naturligvis med det. Så nå står jeg på helt bar bakke, sier betjenten som forteller om fast ansatte kollegaer som er like frustrert over ansettelsespolitikken som han selv er.

Politibetjenten har bedt om en begrunnelse fra driftsenhetsleder, som han har vært i kontakt med gjennom hele prosessen, om hvorfor stillingen plutselig forsvant. Denne forespørselen har ikke blitt besvart.

Brutte løfter

Det er ikke politidistriktene som er grunnen til den anonyme betjentens frustrasjon. Han har mistet troen på et direktorat og et departement som ikke holder det de lover.

– Jeg husker godt da Anundsen og politiledelsen snakket varmt om oss på PHS-avslutningen: «dere er framtiden» og «den store politisatsingen». Det stemte virkelig ikke med året som har gått, sier politibetjenten.

I år ble lignende fraser ytret under PHS-avslutningen i Oslo Rådhus. Denne gangen var det Statsekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) som talte til de ferskeste politimennene i Norge og deres nærmeste:

– La det være klart. Vi satser på dere. Utviklingen jobber vi med politisk, og den skal fortsette.

Politibetjenten uten jobb ser kun brutte politiske løfter og videreføring av en annen regjerings politikk. Han hadde store forventninger til den nye regjeringen, men:

– Det er ingenting nytt som har skjedd.

Fra Lofoten i Nord til Lindesnes i Sør

Politibetjenten har søkt på alle stillingene som har blitt utlyst fra Lofoten til Lindesnes. At nyutdannede ikke er villig til å flytte på seg for å jobbe mener han er en stor løgn. Det er logisk at der det kommer flest søknader der det er flest stillinger som lyses ut.

– Jeg har tatt en bachelorutdanning der vi har blitt fortalt at vi omtrent er sikret jobb. Den er ikke mye verdt hvis jeg må støtte meg på NAV, eller ender opp bak kassen på nærbutikken. Vi ble ikke politi kun for å kjøre med blålys - bak yrkesvalget ligger tonnevis med personlig refleksjon når det gjelder hva man ønsker å utrette for samfunnet og for andre. Å gå fra måned til måned i usikkerhet sliter på denne motivasjonen - i noen tilfeller dit hen at noen velger vekk politiyrket til fordel for andre. Nyutdannede politifolk er ferskvare.

Statseretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) da han talte til studentene på årets PHS-avslutningen i juni.
Powered by Labrador CMS