Politiet truer sjelden med våpenet. Og ikke mer etter bevæpningen enn før.
Politiet truer sjelden med våpenet. Og ikke mer etter bevæpningen enn før.

Løsnet skudd ved 0,67 promille av de væpnede oppdragene i fjor

To ganger ble skudd løsnet i fjor. Episoden på Roa i natt var andre gang i år.

Publisert Sist oppdatert

I fjor ble det gitt 2954 bevæpningsordre til politifolk på oppdrag. Det viser tall fra Politidirektoratet som Politiforum har fått tilgang til.

Det betyr at politiet fikk bevæpningsordre over åtte ganger daglig. Men selv om antallet bevæpningsordre har økt de siste årene, skyter ikke politiet mer.

I fjor ble det løsnet skudd to ganger. Det betyr at politiet løsnet skudd ved 0,67 promille av de nær 3000 bevæpnede oppdragene.

Hittil i 2015 har det blitt løsnet skudd fra politiet to ganger: Et varselskudd i Trondheim i april, og skuddene i natt da en mann ble skutt ved Roa i Oppland.

Truer langt sjeldnere

25. november i fjor ble politiet midlertidig bevæpnet. Men det endret ikke det faktum at 2014, på tross av flere bevæpningsordre, var det året da politiet i Norge truet klart minst med våpen på 13 år.

42 ganger i fjor truet politiet med å bruke våpen. Det er 16 ganger færre enn i 2013. Flest ganger var i 2010 og i 2006, da politiet truet med våpen 75 ganger.

Fra 1. januar til 14. april i år truet politiet med skytevåpen åtte ganger.

– Kompetente politifolk

Beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad, er fornøyd med at tallene er lave.

– Vi er svært tilfredse med å kunne konstatere at tjenestemenn i politiet som bærer våpen, har god trening, god opplæring fra PHS og bra oppfølging i distriktene, sier han til Politiforum.

Tallene under den midlertidige bevæpninga bekrefter at det er samme terskel for å skyte nå, som før bevæpningen.

– I situasjonen vi er i med midlertidig bevæpning, håndteres våpen flere tusen ganger hver dag. Svært få alvorlige hendelser til nå, tyder på at vi har høy kvalitet i korpset, når det kommer til våpen, mener beredskapsdirektøren.

Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, skryter av den norske politiutdanningen.

– Norge har en av verdens beste politiutdanninger. Opplæringen rundt våpenbruk handler om å til enhver tid løse oppdrag med minst mulig bruk av makt. Statistikken bekrefter at norsk politi jobber slik som de er lært og trent opp til. Vi har all mulig grunn til å være stolt av en slik statistikk og måten norsk politi løser sine oppdrag på, sier Skatvold.