Går til rettssak mot svensk politi

Politikvinne går rettens vei mot svensk politi.

Publisert Sist oppdatert
Sterke smerter. Norsk politi må teste pepper for å bli godkjente som brukere. Smerten er høy (Foto: Thomas Berg)

Politimester Bo Andersson i Västmanland i Sverige, har lagtned forbud mot bruk av pepperspray etter at Ragna Ihrelius fikk alvorligeøyeskader etter å ha blitt pepret. Nå går hun til rettssak mot svensk politi.

– Jeg har fått store plager etter at jeg ble pepret. Nå har jegbestemt meg for å gå til sak mot svensk politi. Etter ulykken har jeg konstanthatt sterke smerter. I tillegg har dette påført meg store kostnader ifor­bindelse med legeutgifter, sier Ragna Ihrelius.

Siden 28. oktober i fjor har Ihrelius vært 100 prosentsykemeldt. Hun tror hun tidligst vil være tilbake på jobb i midten av mars.

Ihrelius merket med en gang etter at hun hadde blitt pepret,at hun fikk sterke smerter – mye mer enn andre som gjennomgikk samme treningsopplegg.

– Iettertid har jeg fått beskjed fra min øyelege, at jeg burde fått behandlingumiddelbart. Det skjedde ikke. Jeg har også prøvd kortison, uten at det harhjulpet. Den siste tiden har vært veldig plagsom, sier Ragna Ihrelius.

Så ut som en vaskebjørn
Jan Gustafsson er ansvarlig for utdanning av pepperbruk iVästmanland, og kjenner godt til episoden hvor Ragna Ihrelius fikk store plageretter å ha blitt testet med pepper.

– Hun sårett og slett ut som en vaskebjørn, sier Jan Gustafsson. Gustafsson trorpolitiet i Västmanland vil kunne ta i bruk pepper i tjenesten igjen, selv ompolitimesteren har sagt nei. Han vet bare ikke når.
–Studentene som nå går igjennom dette undervisningsopplegget, er helt klare påat de ønsker å teste pepper for å kunne bruke det selv i tjenesten, sier Gustafsson.

Må ikke testes
Roger Øverhaugen ved Søndre Land lensmanns­kontor har selvogså slitt med store øyesmerter de siste tre årene etter at han ble utsatt forpepper på en OP-samling i 2003. Han kan gå med konstant betennelse imellom sjuog 14 dager før det blir bedring.

– Men jeghar innfunnet meg med at jeg aldri kommer til å bli helt bra igjen, sier RogerØverhaugen.

Episodenfra Sverige overrasker han ikke, og Øverhaugen er overbevist om at politifolkikke trenger å bli utsatt for pepper for å kunne benytte seg av det itjenesten.

– Vi skyteross ikke i foten med revolveren eller slår oss låret med langkølla for å testehvordan den fungerer, sier Øverhaugen. Han mener det finnes godeundervisningsopplegg som skal følges for at politiet skal kunne bruke pepper,uten å ha testet det på seg selv på forhånd.

Høy terskel
Det Roger Øverhaugen har lært etter sin episode med pepper, er at han vil ha ytterst høy terskel forå benytte pepper i tjenesten.

– For mindel vil det være en slags siste utvei, og jeg vil aldri bruke det uten at deter ytterst nødvendig, sier han. Politimester Bo Andersson er sykemeldt og varikke til­gjengelig for kommentar da Politiforumgikk i trykken.