Politikontakt og lensmann i Volda
Politikontakt og lensmann i Volda

Fra i dag er Guttorm politikontakt

Nå er det egne politikontakter i hver kommune.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal gjøre vårt beste for at folk i Volda skal ha det trygt og godt, sier den ferske politikontakten Guttorm Hagen i kommunen i Møre og Romsdal.

Fra og med i dag og ut året deler han ansvaret sammen med politioverbetjent Pål Inge Olsen.

– Forskjellen fra de rollene vi har i dag er at vi skal være mer spissa mot kommunen. Jeg tror dette er veien å gå - med mer kontakt og faste møter utover Politirådene.

Politikontakter i hver kommune er del av den nye politireformen, som har fått mye kritikk. For mens flere lensmannskontor legges ned en rekke steder, er formålet med politikontakten å jobbe tettere med kommunen for å skape trygge lokalsamfunn. Det betyr bedre samarbeid på blant annet beredskap, forebygging, psykiatri og barnevern.

Viktig å tilpasse lokalt

Anita Hermansen er politikontakt i Tromsø og Karlsøy, og sier det blir viktig å jobbe mot de utfordringene som hver og en kommune har.

− De har forskjellige behov og ulike utfordringer. I Tromsø har vi mange etablerte samarbeidspartnere, mens i Karlsøy er lensmannskontoret lagt ned og vi har mista mange politiansatte der. Derfor vil nok behovet for en politikontakt være større i Karlsøy. Likevel tror jeg rollen faller veldig naturlig for min del siden jeg har jobbet tverrfaglig i mange år og har vært med på Politiråd, sier Hermansen, som også er fungerende politistasjonssjef i Tromsø.

Viktig med erfaring

– Det kan bli bra, men det behøver ikke å bli bra, sier politikontakt i Eidskog i Hedmark, Olaf Heggedal.

Han mener erfaring er nøkkelen for at ordningen skal fungere.

– Det optimale med denne rollen er å ha erfaring og at man kjenner kommunen sin og befolkningen godt, sier Heggedal med over 30 års erfaring i politiet.

Politikontaktene har midlertidig ansvar ut året, og fra 2018 skal den lyses ut. På spørsmål om Heggedal kommer til å søke, svarer han kort:

– Det er på tide med yngre krefter i Eidskog.