SATT SPOR: Engasjementet rundt Nes lensmannskontor var stort, og det har virkelig satt spor hos den tidligere lensmannen, Vidar Aasvangen. Her fra fakkeltoget for å beholde Nes lensmannskontor i november i fjor. ARKIVFOTO
SATT SPOR: Engasjementet rundt Nes lensmannskontor var stort, og det har virkelig satt spor hos den tidligere lensmannen, Vidar Aasvangen. Her fra fakkeltoget for å beholde Nes lensmannskontor i november i fjor. ARKIVFOTO

− Fakkeltoget for å beholde lensmannskontoret kommer jeg aldri til å glemme

Engasjementet i bygda har satt spor hos politiførstebetjenten i Nes, Vidar Aasvangen.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbeidshverdagen i politiet.

Han har engasjert seg i debatten rundt nærpolitireformen. Politiførstebetjent Vidar Aasvangen og en rekke andre støttespillere kjempet for å bevare lensmannskontoret i Nes kommune i Akershus, og i november i fjor marsjerte og demonstrerte over 1200 nesbuer for lensmannskontoret. Noen måneder senere, våren 2017, vedtok Stortinget å endre kontoret til et tjenestested og er nå underlagt Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor.

− Hva skal du i ferien?

Jeg har vært 16 dager i Spania i Torrevieja sammen med kona, de fire barna mine og svigers. Det var mye sol og veldig varmt, men helt herlig! Ellers så er jeg jo tryllekunstner på fritida, så i løpet av sommeren har jeg vel nærmest vært Norge rundt på forskjellige show. Det er veldig moro! Jeg har mer eller mindre trylla siden jeg var fem år, så det har blitt en veldig naturlig del av meg.

− Hva er det beste med sommeren?

Det er varmen! Jeg har fryst så mye i militæret og i politiet, så jeg liker bedre å svette enn å fryse. Det finnes jo ikke noe bedre enn å gå ut på verandaen i bare boxeren om sommeren - alt er mye bedre på sommeren!

− Hvis du skal slappe av skikkelig, hva gjør du da?

SOMMER OG SOL: Aasvangen har hatt det topp på ferie i Torrevieja sammen med ungene, kona og svigers.
SOMMER OG SOL: Aasvangen har hatt det topp på ferie i Torrevieja sammen med ungene, kona og svigers.

Da må jeg vekk fra huset. Det beste er fisketurer med familien. Da legger vi fra oss alle duppedingser - mobil, Ipad og alt, og bare nyter stillheten. Og så har jeg 160-180 tryllejobber i året. Selv om det er en jobb er det en form for avkobling.

− Et typisk sommermåltid; Hva lager du?

Tro det eller ei; Salater! Jeg har blitt en salatmaker, det er til barnas og fruens store fornøyelse. Salat Aasvangen er blant favorittene. Da koker jeg opp pasta, steiker bacon og kyllingbryst, og har på masse forskjellige grønnsaker, hvitløk og litt nøtter. Til slutt har jeg i litt Maldon-salt og blander alt sammen med Crème Fraîche - det blir så luftig og godt. Serveres med rundstykker. Nam!

Hva tar du med deg til en øde øy?

− Kortstokk og annet tilbehør til trylling og bøker. Da klarer jeg meg lenge.

Politiet er under store endringer, hva synes du er vanskeligst?

Det er selve ordet, nærpolitireformen. Det er vanskelig å svelge når lensmannskontor blir nedlagt og flere av dem degradert til tjenestesteder, og vi avstanden blir lang mellom befolkningen og politi. Da kan man ikke kalle det en nærpolitireform. Jeg er og kommer alltid til å være en lensmannsdreng, og den raseringen av lensmannsmodellen som foregår synes jeg er svært vanskelig. Jeg kan trylle, men å erstatte et helt lensmannskontor med én politikontakt og to forebyggere, og mene at polititjenesten blir bedre - den tryllekunsten klarer jeg ikke å skjønne.

Og hva har du tro på?

Jeg angrer aldri at jeg begynte i politiet. Jeg gleder meg hver eneste dag, så jeg har tro på det å alltid være optimist og positiv. Vi har så mange dyktige og dedikerte personer i politiet, som hver eneste dag gjør en innsats for befolkningen. Det er jo derfor vi er her!

Hvilken hendelsen i jobben din kommer du aldri til å glemme?

− Fakkeltoget for å beholde lensmannskontoret kommer jeg aldri til å glemme. Det var befolkningen som satte i gang dette selv, og ingen visste jo hvor mange som kom til å møte opp. Så satt vi her på kontoret og så at bare plassen fylte seg mer og mer opp. Til slutt var det nærmere 1200 som gikk i fakkeltoget. Det engasjementet var spesielt og jeg ble så rørt! Det viser hva slags rolle vi har og hvor viktig det er med tilstedeværelse hos befolkningen.

Til slutt en sommerhilsen; Hva vil du si til kollegene dine?

Slapp av og nyt tida med deres kjære og venner! Så er det viktig å lade opp til høsten - godt valg og stem riktig!