Peter Levi Skogvang (27, i midten) er initiativtakeren til PHS Games – det første arrangementet med ambisjon om å samle alle politistudentene fra alle studiestedene. Alle øvelsene på bildet kan bli en del av lekene, her demonstrert av politistudentene (fra venstre) Elisa Josefina Hugvik (24), John Christian Plowman (25), Markus Lohne (24), Elin Iversen (24) og Sandra Reimertz (25).
Peter Levi Skogvang (27, i midten) er initiativtakeren til PHS Games – det første arrangementet med ambisjon om å samle alle politistudentene fra alle studiestedene. Alle øvelsene på bildet kan bli en del av lekene, her demonstrert av politistudentene (fra venstre) Elisa Josefina Hugvik (24), John Christian Plowman (25), Markus Lohne (24), Elin Iversen (24) og Sandra Reimertz (25).

Er du Politihøgskolens råeste atlet?

Da Peter Levi Skogvang (27) ble leder for idrettsstyret på PHS i Oslo, fikk han en lys idé. Hvorfor ikke arrangere «olympiske leker» for alle politistudentene fra hele landet?

Publisert Sist oppdatert

Som tenkt, så gjort. Skogvang og idrettsstyret konkretiserte ideen sin sammen med Crossfit Christiania – der han trener til vanlig – og lagde en presentasjon han la fram for studentrådet ved Politihøgskolen (PHS).

Idrettsstyret på PHS ba om 80.000 kroner i støtte til arrangementet. Åtte ganger så mye som de 10.000 kronene de vanligvis får tildelt hvert år.

– Vi fikk et enstemmig ja, sier tredjeårsstudenten til Politiforum.

Slik ble «PHS Games» født.

Kjente treningsøvelser

Tanken, sier Skogvang, er å samle alle politistudentene til et felles arrangement. Den siste helga i mars 2017 – datoene er strategisk valgt for å ikke kollidere med eksamener – skal de 30 beste guttene og de 30 beste jentene på PHS møtes til tvekamp, med etterfølgende festlig lag i Oslo.

– Ideen er å finne PHS sin råeste atlet. Studenter som ønsker å delta, kan registrere seg fram til begynnelsen av januar. Så blir det en fire uker lang kvalifisering, før vi plukker ut de 30 beste fra hvert kjønn, som så skal konkurrere under PHS Games, forteller Skogvang.

Alle PHS-studentene på de fire studiestedene, inkludert B2-studentene som er ute i praksis, kan melde seg på. Påmeldingen er gratis, og gjøres på nett. Kvalifiseringen kan gjøres ute på skolene eller arbeidsplassen, det eneste som behøves, er en medstudent som kan være dommer under kvalifiseringsøvelsene.

– Mer informasjon om kvalifiseringen, og videoinstruksjon av alle øvelsene, blir lagt ut på nett, sier Skogvang.

Øvelsene som er en del av kvalifiseringen, skal være standard styrke- og utholdenhetsøvelser som studentene er kjent med fra PHS.

– Alle øvelsene er relevante enten opp mot kravene til å komme inn på PHS eller eksamen for B3. Men det kan være at de kommer i en form som studentene ikke er kjent med.

– Så å trene til PHS Games er som å trene til eksamen?

– Uten tvil!

Alle skal med

Peter Levi Skogvang.
Peter Levi Skogvang.

Lederen for idrettsstyret understreker at hverken kvalifiseringen eller selve PHS Games er et crossfit-arrangement, selv om treningsveiledere fra Crossfit Christiania skal utforme øvelsene.

– Dette er heller ikke en ren styrkeprøve. Muskulær utholdenhet og ren utholdenhet er også vesentlig. Selv om mange kanskje tenker de ikke er sterke nok til å bli med, kan de fortsatt vinne på å ha god utholdenhet. Men et viktig poeng er også PHS Games er også et arrangement for absolutt alle. Vi legger til rette for at alle skal klare dette, understreker Skogvang.

Han mener de vil mislykkes hvis arrangementet kun blir for de som trener mye.

– Dette er kanskje det første arrangementet som prøver å samle alle PHS-studentene fra alle studiestedene i Norge. De som deltar trenger ikke å ha ambisjoner om å vinne. Det er vel så viktig å være med.

27-åringen regner med at det vil være tre-fire studenter i hver klasse som helt sikkert kommer til å delta, og tre-fire som helt sikkert ikke vil delta.

– Det er de 16-18 i midten som vi må få med for at dette skal bli et bra arrangement, sier Skogvang.

Derfor håper han å få i gang internkonkurranse mellom klassene, for å få flest deltakere. For å sørge for at alle studiestedene får med seg representanter til selve lekene i mars, legges det også opp til at skolene får en prosentvis andel av finaledeltakerne, basert på prosentandelen som er med i kvalifiseringen.

– Hvis for eksempel 20 prosent av de som er med i kvalifiseringen går på PHS i Bodø, skal også 20 prosent av finaledeltakerne komme fra PHS i Bodø. Alle skal være representert, understreker Skogvang.

B2-studentene ute i praksis, vil representere studiestedet de vanligvis går på.

«Tidenes studentfest»

Et 12 personer stort prosjektteam på PHS i Oslo jobber nå med å sy sammen arrangementet, og med rekrutteringen ute på de forskjellige studiestedene. Allerede er det klart at de 60 studentene som blir med i finalen lørdag den 25. mars, får dekket reisen til Oslo om det er behov for det.

– Dagen før blir det også en bankett med treretters middag for utøverne, så de kan bli litt kjent seg imellom. Da får de også presentert de tre første øvelsene de skal gjennom neste dag, og får litt å gruble på i løpet av natta.

Fra lørdag morgen blir det fullt kjør, med totalt fem øvelser, før de fire beste av hvert kjønn møtes til en finale klokka halv fem. Da håper Skogvang at så mange som mulig av de drøyt 2100 politistudentene fra de fire studiestedene er tilstede for å heie på.

– Vi ønsker at flest mulig kommer til Oslo og heier på sine utøvere. Etter finalen blir det fest for alle studentene, som en egen arrangementskomité står for. Vi håper å få 600-700 studenter til å møte opp. Det kommer til å bli tidenes studentfest!

Arrangementskomiteen jobber også for å skaffe rimelig overnatting for studentene som kommer langveisfra. Muligheter for innkvartering i lokaler tilhørende PHS er et alternativ, men de vil også forsøke å forhandle fram en rimelig hotellavtale.

– Vi vet jo at studentøkonomien er trang, og forsøker å få dette til å bli billigst mulig, sier Skogvang.

Selv om arrangementet i utgangspunktet er fullfinansiert, ønsker han sponsorer som kan bidra økonomisk, slik at ikke hele budsjettet til idrettsstyret er brukt opp allerede i mars.

– Alle er velkomne, oppfordrer han.

– Vi får sponset treningstøy til de 60 finaleutøverne. Så hadde det jo vært moro om vi kunne tilby en sommerjobb i førstepremie til hver av de to vinnerne!