Finn Erik Grønli, politioverbetjent og avsnittsleder for trafikkorpset, synes det hadde vært morsomt å få liv i korpsets symbol.
Finn Erik Grønli, politioverbetjent og avsnittsleder for trafikkorpset, synes det hadde vært morsomt å få liv i korpsets symbol.

Drømmer om å gjenopplive 92 år gammel Harley

Født i 1923 og flere år i tjeneste. Kan man få liv i politiets aller eldste kjøretøy?

Publisert Sist oppdatert

– Hvis vi starter denne er jeg redd det spruter olje overalt, sier politioverbetjent ved trafikkkorpset i Oslo politidistrikt, Finn Erik Grønli, og stryker veteranmotorsykkelen over setet.

Det finnes flere kjøretøy i den norske politigarasjen som har fulgt med politiet i tiår og som ikke lenger er i bruk. Vanligst er de eldste er folkevognene fra 60- og 70-tallet, som "Pelle politibil".

Men den aller eldste nærmer seg 100 år, står på Majorstua i Oslo og er en motorsykkel. På tross av at den er avregistrert og ikke har vært i drift på mange år, står 1923-utgaven av Harley Davidson fortsatt oppført på Oslo politidistrikt i motorvognregisteret.

– Vi har tømt den for olje og bensin, så pakningene er sikkert tørre. Men dersom man legger litt jobb i det, lar det seg sikkert gjøre å starte den igjen, sier Grønli.

Solid fjæring sikrer mykt sete.
Solid fjæring sikrer mykt sete.

Kjøpte nye dekk

Veteranmotorsykkelen ble flyttet til Majorstuen politistasjon i fjor. Dit kom den for å markere at stasjonen er det nye tilholdsstedet for trafikkorpset.

– Den ble restaurert på 70-tallet. Og vi har kjøpt nye dekk. Den er et fint symbol på trafikkorpset, smiler Grønli.

Motorsykkelen har vært i tjeneste tidligere. At den på nytt skal patruljere gatene tviler Grønli på, men drømmen er å få den ut på veien igjen. Og derfor oppfordrer han entusiaster med peil på gamle motorsykkel om å melde seg.

– Det er en teknisk utfordring å kjøre den også, men det hadde vært kjempemoro å få startet den igjen, synes Grønli.