Politidirektør Odd Reidar Humlegård under presentasjonen av den nye politijakka. Politiforum skrev i en tidligere versjon av denne saken at også Politidirektoratets (POD) ansatte skal få nye jakker. POD har ikke tatt denne beslutningen ennå.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård under presentasjonen av den nye politijakka. Politiforum skrev i en tidligere versjon av denne saken at også Politidirektoratets (POD) ansatte skal få nye jakker. POD har ikke tatt denne beslutningen ennå.

Dobbel pris for ny politijakke

Politiets nye jakke er over dobbelt så dyr som den utgående skinnjakka. Men bestillingene strømmer inn.

Publisert Sist oppdatert

For mens skinnjakka i dag har en pris på 1620 eller 1780 kroner, avhengig av størrelsen, er politiets nye og moderne jakkekonsept prissatt til 3999 kroner. Det tilsvarer en prisøkning på 146 prosent sammenlignet med den rimeligste skinnjakka.

I motsetning til skinnjakka, er imidlertid politiets nye jakkekonseptet tredelt, og bestilles samlet.

Dessuten; den nye jakka skal erstatte ikke bare skinnjakka, men også vinterjakke, regnjakke og, for enkelte, også scooterjakkea.

Prisen har uansett ikke stoppet hverken politidistrikter eller særorganer fra å legge inn bestillinger. En oversikt fra Politiets Fellestjenester (PFT) viser at de ved utgangen av september hadde fått inn bestillinger på nesten 5000 nye jakker.

- Vi mottar fortløpende bestillinger på det nye jakkekonseptet fra politidistriktene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Bente Klæstad i PFT.

Tre distrikter har ikke bestilt

Fristen for å bestille jakker med levering i løpet av våren 2017, er nå satt til 17. oktober. I et brev fra PFT til distriktene i juni i år, ble det gitt en frist på åtte dager for en forpliktende forhåndsreservasjon av jakker til 3999 kroner per stykk, med levering våren 2017.

Politiforum er kjent med at det for mange politidistrikter opplevdes som en svært kort frist for å skulle forplikte seg til en stor investering i neste års budsjett. For Oslo politidistrikt alene, vil det være snakk om en utgift på langt over åtte millioner kroner.

Oslo er også, sammen med Trøndelag og Innlandet, de eneste politidistriktene som hittil ikke har lagt inn noen jakkebestilling.

Lover jakker til praksisåret

De første jakkene med full politiprofil vil sannsynligvis være ute i gatebildet først i mai neste år.

- De nye jakkene vil fortløpende bli levert politidistriktene utover våren 2017 i henhold til forhåndsbestilt antall. PFT vil også sørge for at førsteårs PHS-studenter får sine jakker i god tid før de avslutter skoleåret og starter sitt praksisår, hvor de skal benytte jakken i tjeneste, sier Klæstad i PFT.

Politidirektoratets informasjonsavdeling opplyser at det ennå ikke er tatt noen beslutning om direktoratets ansatte skal få jakker.

I brevet fra PFT til politidistriktene opplyses det også om at en prisøkning må påregnes i 2018.

- Prisjusteringer som følge av dokumenterbare endringer i kostnader og/eller endringer i valutakurs vil være det som kan påvirke en senere prisendring på jakkekonseptet, utdyper Klæstad.