Politiet valgte kanadisk kvalitet: Her er de nye politijakkene

Avtalen er signert. Politidirektøren og leverandøren er strålende fornøyde med å få erstattet skinnjakka.

Publisert Sist oppdatert

Politiet skrev litt over klokka 12 i dag under avtalen som sikrer en utskifting av den gamle skinnjakka. Det nye jakkekonseptet er produsert av det kanadiske selskapet Arc'teryx, som gjennom det norske selskapet Equipnor har vunnet anbudskonkurransen.

Dermed er en lang prosess mot valg av ny politijakke over. I morgen starter arbeidet med å utvikle jakkene videre, fram mot produksjon og en gradvis utrulling.

Etter at avtalen var signert, var politidirektør Odd Reidar Humlegård den første som prøvde jakkene på.

– Det er hyggelig å kunne gjøre dette klart til bestilling. Det kommer til nytte 24 timer i døgnet hver dag og er velfortjent for de ansatte i etaten. Jeg vet selv at det gjør noe med tjenesten å stå å fryse ute. Det er godt å vite at dette valget er gjort som følge av det politifolkene som har testet jakkene ute i politiet ville, sier Humlegård til Politiforum.

Slik er det nye jakkekonseptet

1. Skalljakke

Jakkekonseptet består av tre deler. Den første er en Arc'teryx Alpha skalljakke, som beskytter mot vær og vind. Under armene er det åpninger for ventilasjon, noe skinnjakka fra '94 ikke akkurat er kjent for.

2. Softshelljakke

Som alternativ til, eller også under, skalljakka, kommer en softshelljakke. Også denne med ventilasjonsmuligheter.

3. Isolasjonsjakke

Blir det kaldt, følger det også med en lett og varm isolasjonsjakke. Den er av syntetisk materiale og skal varme godt. Den er tynn og får plass under både skalljakke og softshelljakke.

– Viktig med gjenkjennelig uniform

Politiet har ikke skiftet uniformsjakke siden 1994. Etter at prosessen for alvor kom i gang for to-tre år siden, var ni leverandører med i testingen av jakker, som ble gjort av 135 politifolk i ulike politidistrikter.

For første gang leverer Arc'teryx til norsk politi som helhet. I tillegg for tollvesen og kriminalomsorgen nye godt av avtalen.

– Nå får vi modernisert jakkene og utelukket andre alternativer. I dag går noen i snøskuterjakker, andre i feltuniform og noen i skinnjakke. Det er viktig med en gjenkjennelig uniform, sier Humlegård, som også la til at jakken føltes lett på kroppen:

– Vi kan kanskje løpe enda raskere og fange flere tyver nå.

Det var Geir Ruud fra Equipnor og PFT-direktør Helge Clem som signerte avtalen. Fra før leverer Equipnor blant annet batonger og skuddbeskyttende utstyr til politiet.

Politiforum erfarer at de aller første jakkene bli levert i 2017, men det vil ta lenger tid før utrullinga er fullført i hele etaten. Du kan lese mer om dette i sommerens utgave av Politiforum.

Sjeldent stor avtale

Selskapet Arc'teryx er kjent for å levere turutstyr av god kvalitet. I tillegg har selskapet i flere år levert jakker til forsvar og politi i flere land, men hovedsaklig til innsatsstyrker tilsvarende den norske beredskapstroppen.

Salgssjefen for Arc'teryx LEAF (law enforcement and armed forces), selskapets egen avdeling for politi- og militærutstyr, John Faherty, forteller at signeringen er viktig også for det store selskapet.

– Det er en av de største avtalene vi har signert. Flere steder i Europa, som i Danmark, Sverige og England er vi inne i innsatsstyrker som trenger spesielt godt utstyr, forklarer Faherty.

Det renner ikke akkurat over av penger i politiet i dag, men etter det Politiforum forstår har Politiets fellestjenester og Politidirektoratet valgt en jakke som koster noe mer enn andre alternativer. Avtalen er verdt rundt 50-60 millioner kroner. Å velge den brukerne rangerte som best var viktig.

– Jeg vet ikke om det er fordi Norge er et oljeland eller noe, men i andre land velger man ofte det som er billigst. Her har norsk politi valgt et premiumprodukt. Det er en stor greie, sier Faherty i Arc'teryx.

Skalljakka fra Arc'teryx blir politiets ytterste lag.
Softshelljakke kan benyttes i stedet for skalljakke når været tillater det.
Isolasjonslag kan være fint for kalde dager, noe dagens skinnjakke ikke er.
Geir Ruud i Equipnor og Helge Clem, direktør i Politiets Fellestjenester, signerte avtalen.
John Faherty, en av sjefene i Arc'teryx, reiste fra USA for å være med på signeringen.
Powered by Labrador CMS