Kjetil Rekdal, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Hordaland.
Kjetil Rekdal, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Hordaland.

Avvæpning av politiet: - Dette er mistillit til politifolkene

Leder i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland, Kjetil Rekdal, reagerer sterkt på at politiet ikke lenger skal bære våpen.

Publisert Sist oppdatert

I noe av beslutningsgrunnlaget fra Politidirektoratet (POD) er det lagt vekt på at risikoen for å bli skadet eller drept i forbindelse med et terrorangrep er mindre enn risikoen for å bli skadet av vådeskudd eller noe knyttet til at politifolk bli fratatt våpenet ute på oppdrag.

− Dette betrakter jeg som en åpen mistillit til politiets tjenestekvinner og -menn, sier lokallagsleder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland.

Han er også forbundsstyremedlem i PF.

− De mener altså at det er en fare forbundet med at politifolkene bærer våpen til daglig, selv om PST fastholder at det er en forhøyet terrortrussel. De ser ut til å glemme at norske politifolk er blant de politifolkene i verden som har mest obligatorisk trening med våpen, sier Rekdal.

Han er overbevist om at det antall vådeskudd vi har sett det siste året, vil gå vesentlig ned hvis det tas inn i treningen en spesiell oppmerksomhet knyttet til vådeskuddfaren ved opplading og nedspenning.

­− I 19 av 23 vådeskudd, er det ved en nedspenning i sikkert område at vådeskuddene har kommet, sier Rekdal.

Han viser til at tidligere sjef i Beredskapstroppen anbefaler å trene spesifikt på nettopp opplading og nedspenning for å redusere risikoen for vådeskudd. Rekdal peker også på at det så langt ikke er, etter hans kunnskap, forekommet personskade ved vådeskudd.

− Nå ofrer de sikkerheten til publikum og våre medlemmer, fordi de mener at våre folk utgjør en sikkerhetsrisiko. Det er en direkte mistillit til våre medlemmer, sier Rekdal.

Han etterlyser snarlige tiltak for å ivareta sikkerheten.

− POD må snarest kompensere for bortfall av våpen i en situasjon med forhøyet terrortrussel. De burde ha ventet med å ta bort våpen til andre tiltak var på plass. For eksempel innføring av elektrosjokkvåpen, sier Rekdal.