ANKER: Advokat Sigurd Klomsæt er forsvarer for mannen som skjøt politimannen i ryggen på Vinstra. Nå ankes saken etter domfellelsen i tingretten.
ANKER: Advokat Sigurd Klomsæt er forsvarer for mannen som skjøt politimannen i ryggen på Vinstra. Nå ankes saken etter domfellelsen i tingretten.

Anker Vinstra-dommen til lagmannsretten

Dommen i saken der en politimann ble skutt i ryggen på Vinstra i november i fjor ankes til lagmannsretten. Feilvurderinger i tingretten, sier forsvarsadvokat.

Publisert Sist oppdatert

I sommer falt dommen i Nord-Gudbrandsdal tingrett der mannen som løsnet skudd ble dømt til overføring til tvunget psykisk helsevern. Mannen var psykotisk da han løsnet skudd med hagle mot en politipatrulje, der den ene politibetjenten ble truffet i ryggen på fem meters hold.

Forsvarsadvokat Sigurd J. Klomsæt sier til Politiforum at han mener tingrettens dom er helt feil på enkelte punkter:

– Handlingen til min klient var helt klart i nødverge, da politimennene ikke hadde hjemmel for å ta seg inn i huset hans. Det var heller ingen som anmodet dem om å gjøre det - et åpenbart rettstridig angrep på min klient, sier Klomsæt til Politiforum.

Dette synet ble prosedert for tingretten, som ikke gav Klomsæt og hans klient medhold i denne argumentasjonen.

Klomsæt treker linjer til en episode på Notodden i 2000, da han var bistandsadvokat for moren til en person som ble skutt til døde av politiet. Saken ble henlagt som nødverge.

– Jeg ser ikke ulikheten i sakene, sier Klomsæt.

Tingrettens vurdering

I dommen fra tingretten står det at politiet i Gudbrandsdalen ble tilkalt til det kommunale legekontoret på Vinstra, etter at helsepersonell hadde reagert på oppførselen til en mann som var inne til konsultasjon.

Bilder av vest og jakke som ble brukt under hendelsen.
Bilder av vest og jakke som ble brukt under hendelsen.

Patruljen dro hjem til mannen på en såkalt velferdssjekk, ettersom han hadde forlatt legekontoret da de ankom.

Retten fant at det utover enhver rimelig og fornuftig tvil var snakk om et drapsforsøk på begge betjentene. At det ikke ble dødlige følger fant retten at lå utenfor tiltaltes kontroll, og det var en risiko han må ha vært klar over. Retten fant også at det er en «bevismessig nærliggende fare for at mannen på ny vil begå alvorlig vold som samfunnet har nødvendig krav med vern mot, om han ikke dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern».

Fornøyd med å få med seg aktor

I tiltalebeslutningen fra Statsadvokaten i Hedemark og Oppland ble mannen tiltalt for drapsforsøk og for å ha utøvd vold mot offentlig tjenestemann. Underveis i rettsaken endret aktor oppfattelse og la ned påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha fått med aktor og tingretten på dette, sier Klomsæt som nå er klar for å få overbevist om full frifinnelse i lagmannsretten.

Under rettsaken sa Klomsæt at det man var vitne til, dagen etter at den midlertidige bevæpningen ble innført, var et umodent politikorps som ikke var klar for å gå bevæpnet over tid:

– Dette er et typisk , men tragisk og unødvendig eksempel på at bevæpningen av norsk politi er uskjønnsom og direkte farlig, sier Klomsæt som understreker dette med å vise til hendelsen i Stavanger forrige uke.