Debatt

«Snitchere» må beskyttes bedre

Slike uholdbare forhold kan på sikt svekke rettssamfunnet, som vi har sett i Sverige.

Jan Bøhler, tidligere stortingspolitiker.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Det er typisk for voldskriminelle å jakte på såkalte snitchere. Det er sånn de forsvarer seg og slipper unna. De slår og truer folk til stillhet. Hvis noen snakker med politiet må de gå og se seg over skulderen. 

Dette problemet fins særlig i utsatte områder i Oslo og andre byer. Der er risikoen langt større for å støte på de som er ute etter å ta «snitchere». Når først noen blir hetset og banket opp, sprer frykten seg. Da kan det bli langt mellom dem som melder seg som vitner neste gang noe kriminelt skjer i nærområdet. 

Det er altfor mange av de som selv ikke tilhører kriminelle miljøer, som bruker «snitch» som skjellsord. Jeg mener derimot at de er modige hverdagshelter vi er helt avhengige av. La oss først se på to saker i Oslo Tingrett som kan kaste lys på det. 

Trekk saken ellers….

I august skulle fire unge karer stilles for retten for skremmende vold mot en ung mann på Grønland. Men før saken kom opp ble han oppsøkt av dem og utsatt for nye kraftige voldshandlinger. De kom med trusler som at «du skal trekke saken i morgen, hvis ikke knivstikker jeg deg», eller at «jeg tømmer pistolen om du ikke trekker saken».

Dette er dessverre ikke enestående. De som «snitcher», det vil si anmelder og vitner i saker mot disse miljøene, risikerer å bli fritt vilt. Det blir en stor belastning på en selv og de nærmeste. For det er ikke bare «snitcheren» som kan bli utsatt. Jeg kjenner også til tilfeller av steinkasting inn av vinduer og hets og trusler mot familien. Derfor er det altfor mange som lar være.

Men heldigvis fins det unntak. Han som ble utsatt for vold og trusler på Grønland sa ifra om det, istedenfor å adlyde dem. Det var svært bra og modig gjort. Han kan jo når som helst møte dem eller andre i miljøet deres på gata. Men det førte til at de fire karene fra volds-saken i august ble tiltalt for grov motarbeiding av rettsvesenet.

Kan få lang nese

Det sier mye om hvor utbredt problemet er at det gikk enda en slik sak i Oslo Tingrett i samme uke. En sekstenåring fra Grünerløkka stod tiltalt for å ha truet en jevnaldrende gutt til å trekke anmeldelsen i en ranssak. Han slo anmelderen og skulle bruke en «gætter» eller pistol, hvis han ikke trakk saken.

Denne gangen kan det vise seg at forfølgelsen av snitchere ikke lønner seg – og at de tiltalte i de to sakene får lang, lang nese. For paragraf 158 om grov motarbeiding av rettsvesenet har en strafferamme på ti år, mens det de opprinnelig var tiltalt for har en mye lavere strafferamme.

Liten topp av isfjellet

Heldigvis er det slik at Straffeloven legger opp til sterke reaksjoner på motarbeiding av rettsvesenet. Det handler jo om beskyttelse av selve rettsstaten vår. Det blir svært interessant å se utfallet av sakene. Den kan gi et viktig signal til voldskriminelle som truer snitchere. De bør oppleve at det innebærer en stor risiko.

I dag er det dessverre ofte motsatt. Det er de som vitner, anmelder eller snakker med politiet som bærer risikoen for å bli utsatt for vold, hets og trusler. Jeg er sikker på at vi bare ser en liten topp av isfjellet. Alt tyder på at det er mange flere som føyer seg for de voldskriminelle, enn de som tar opp kampen.

Slike uholdbare forhold kan på sikt svekke rettssamfunnet, som vi har sett i Sverige. Der har nettopp det at ingen vil vitne mot gjengene, vært en hovedgrunn til at politiet har mistet kontrollen. Altfor mange drap og drapsforsøk blir uoppklarte. Det må ikke skje her. Så hva mer kan vi gjøre, enn å rettsforfølge de tilfellene som blir kjent?

Må ikke overlates til seg selv

Politiet bør i hver sak om vold og ran hvor ungdomskriminelle miljøer og gjenger er involvert, forebygge trusler mot «snitchere». De må vurdere hva som kan gjøres for å beskytte de som skal vitne, anmelde og forklare seg. De må ikke føle at de overlates til seg selv. Nødvendige tiltak kan være: 

  • å gi dem voldsalarm i perioder
  • be om oppholds- og kontaktforbud for voldsutøverne
  • gå inn for varetekt når risikoen er alvorlig
  • sette omvendt voldsalarm etter de nye reglene på de som truer

Den trusselen mot rettsstaten vår som jakten og hetsen mot «snitchere» utgjør, foregår i det stille. Det er lett å overse den. Det eneste som skjer er jo at det blir færre anmeldelser og tiltaler mot de kriminelle som holder på sånn. Men det kan bety at det blir mer og mer fritt fram for dem. Derfor må vi ta dette på største alvor nå, før problemet vokser oss over hodet.

Powered by Labrador CMS