Kritiserer mediespekulasjoner

Flere overlevende etter skytingen på Utøya reagerer på mediekritikken mot politiet i etterkant av 22. juli.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Journalisten.no.

Magnus Håkonsen, en av de overlevende etter skytingen på Utøya, kritiserer der det han mener er medienes forsøk på å svartmale politiets innsats 22. juli.

- Det er forkastelig

Å spekulere i hvor mange som kunne vært reddet om politiet var på stedet tidligere, mener han ikke fører noe godt med seg.

- Det er forkastelig! Man kan ikke vite hvor mange flere som kunne vært reddet, så det fører ingen vei. Det er ikke medienes jobb å spekulere i hvor mange som ville vært reddet dersom politiet hadde kommet til øya ti minutter tidligere, sier han til fagbladet.

Også journaliststudent og Utøya-overlevende Hildegunn Fallang er kritisk til hvordan politiets innsats blir omtalt i media.

- Nå har det blitt alt­for mye spe­ku­la­sjo­ner om alt po­li­ti­et skul­le og bur­de gjort. Det er vel­dig lett å være et­ter­på­klok og kri­ti­se­re, understreket hun i en tidligere artikkel på Journalisten.no.

Over 20 PFU-klager

Håkonsen har sammen med søsteren og en tredjeperson klaget VG inn for PFU for deres bilder fra rekonstruksjonen av Utøya-skytingen. PFU-klagen er en av over 20 innkomne klager på medienes dekning av terrorangrepene 22. juli. Både VG og Dagbladet har fått fem klager hver, i tillegg har TV2 mottatt fire klager.

- Noen ligger også på vent, sier organisasjonssekretær Ingrid Jortveit i Norsk Presseforbund til Politiforum.

Støtte på Facebook

Tidligere har folk flest markert støtte til politiet gjennom Facebook-gruppen «Vi som er skuffet over medienes heksejakt på politiet!», som hadde fått over 25.000 medlemmer. Gruppen eksisterer imidlertid ikke lenger. Også politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt har gått hardt ut mot det han mener er «besserwissere» i media, som uttaler seg kritisk til politiet uten å kjenne til helhetsbildet.