Partene har kommet til enighet - Ingen streik i staten

Nesten 17 timer på overtid har partene kommet til enighet, melder NTB.

Publisert Sist oppdatert

Etter brudd i lønnsforhandlingene i staten havnet oppgjøret hos riksmekleren. Fristen var satt til natt til torsdag 27. mai. Klokken 14.30 får Politiforum opplyst fra Riksmeklerens kontor at meklingen fortsatt pågår.

Riksmekleren opplyser til NTB like før klokken 17.00 at partene er kommet til enighet. Da hadde meklingen pågått på overtid siden midnatt natt til torsdag.

LO Stat, Unio og YS er alle enige med staten i lønnsoppgjøret. Dermed blir det ikke streik blant ansatte i politiet.

Unio, YS og LO valgte å akseptere statens siste tilbud, som innebærer:

  • En total ramme i overkant av 2,7 prosent lønnsvekst, der glidningen er beregnet til 0,3 prosent.
  • Halvparten gis som et sentralt tillegg, og halvparten fordeles lokalt.
  • Lønnsveksten blir gitt som en blanding av kronetillegg og prosentvise tillegg. Deler av tilleggene har en lavtlønns- og likelønnsprofil.

- Fornøyd med avtalen

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, sier til Politiforum at det har vært krevende forhandlinger.

- Det har vært meget tøffe og krevende forhandlinger. Vårt krav var å få en reallønnsvekst for å sikre kjøpekraften til våre medlemmer, både i Unio og Politiets Fellesforbund. Vi er skuffet over at staten ikke har kommet oss mer i møte og ikke rettet opp skjevhetene fra i fjor, der vi var enige om en solidaritetslinje, som noen valgte å se bort fra. Da mener jeg en del av den private næringen. Vi registrerte at de offisielle tallene viste en forskjell på 0,45 prosent, og det er mye penger, sier Bolstad.

Han legger likevel til at de er fornøyd med avtalen de nå har fått til.

- Vi er fornøyd med avtalen vi har klart å fremforhandle, hvor en del elementer treffer medlemsgrupper i Unio og Politiets Fellesforbund på en god måte. Det betyr mye, sier Bolstad.

Men han er bekymret for at en del av statens lønnspolitikk vil gjøre viktige yrker i samfunnet mindre attraktive.

- Det vi frykter er at det kan gå utover rekrutteringen til de ulike viktige yrkene, som er blandt medlemsgruppene i Unio. Det koster å være attraktiv, sier Bolstad.

LES OGSÅ: Kan i verste fall føre til uforsvarlige beslutningsprosesser

3500 kunne blitt tatt ut i streik

Over 3.500 medlemmer i de fire forbundene var med i streikeuttaket som ville blitt realisert fra fredag, skriver VG. Det ville rammet departementer, ulike statlige etater, universiteter og politiet.

«Publikum kan oppleve redusert svartid på ordinære henvendelser, og i Sør-Vest politidistrikt vil kapasiteten ved grensekontrollen rammes. Dette kan gi forsinkelser for blant annet utenlandske arbeidere på vei inn i landet. Administrativt arbeid vil forsinkes i samtlige uttaksområder», skrev Unio.

Ifølge en oversikt fra Unio, var det ansatte ved disse stedene som ville blitt tatt ut i streik, dersom det ble streik:

  • Oslo politidistrikt
  • Vest politidistrikt
  • Sør-Vest politidistrikt
  • Trøndelag politidistrikt
  • Kripos
  • Politidirektoratet
  • Politihøyskolen

    Unio stat skrev i en pressemelding 21. mai at en eventuell streik vil merkes i politiet, selv om uttaket skjermer medlemmer på operasjonssentralen eller ansatte med prioriterte etterforskningsoppgaver.

    «Publikum kan oppleve redusert svartid på ordinære henvendelser, og i Sør-Vest politidistrikt vil kapasiteten ved grensekontrollen rammes. Dette kan gi forsinkelser for blant annet utenlandske arbeidere på vei inn i landet. Administrativt arbeid vil forsinkes i samtlige uttaksområder», skrev Unio.

LES OGSÅ: Tar ut politifolk i streik hvis det ikke blir enighet 27. mai

Powered by Labrador CMS