- Var aldri sikker på løsning

Justisminister Knut Storberget om politikrisen.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Knut Storberget sier at han aldri var trygg på at han skulle klare å skaffe de nødvendige kronene som gjorde det mulig å få til en løsning på politikonflikten.

- Den viktigste oppgaven min har vært å skaffe aksept innad i Regjeringen for at disse pengene var noe politiet virkelig trengte. Heldigvis klarte jeg det. Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristian Halvorsen så behovet for å legge penger på bordet. Men det har ikke vært lett, sier Knut Storberget til Politiforum.

- Var det være eller ikke være for deg med tanke på å din fremtid som justisminister å lande denne avtalen?

- Nei, det vil jeg nok ikke si. Men det var en helt nødvendig avtale å få i boks. Det er det ingen tvil om, svarer Storberget.

Ingen fiende

Politiforum møter en åpenhjertelig justisminister dagen etter at politikonflikten er løst. Han snakker om at han har mange gode og nære venner i politiet i Politiets Fellesforbund. Han snakker om hvor plagsomt det har vært å oppleve at en yrkesgruppe som han virkelig setter stor pris, ser på han som en fiende. Og han snakker om Arne Johannessen. En drivende flott kar som har sier.

- Det har plaget meg vannvittig at jeg har blitt sett på og fremstilt som en fiende for politiet. Jeg har gjort alt hva jeg kan for å få til en løsning i denne tilspissede situasjonen. Og da mener jeg alt. Jeg har slåss for mer ressurser i politiet og jeg mener vi har levert århundrets bemanningssatsing på norsk politi, sier Knut Storberget.

Justisministeren trekker frem satsingen på 552 nye plasser ved Politihøyskolen, 460 nye sivile stillinger, en vellykket DNA-reform, Prüm-avtalen som snart er i boks, nedbyggingen av soningskøene og før sommerferien 335 millioner ekstra til politiet.

- Jeg mener politifolkene fortjener disse pengene. Norsk politi fortjener den avtalen vi nå har inngått. Politiet har vært i en helt særegen situasjon, og jeg håper politifolkene der ute og PF sine medlemmer skjønner at jeg har gjort alt som står i min makt for å finne en så god løsning som overhodet mulig, sier justisministeren.

Knut Storberget snakker om hvordan den siste tiden som justisminister har vært. Og han innrømmer at det har vært tøft. Men som han også sier:

- Dette må jeg tåle og det gjør jeg også.

Storberget understreker at han forstår frustrasjonen som har vært i politiet det siste året. Men han mener det åpenbart har vært gjort mye dumt fra politiets side også.

- Kollektive sykemeldinger og bomskytinger er ikke veien å gå for å få til en løsning. Snarere tvert imot. Alle de harde ordene som har kommet fra etaten, har fungert mot sin hensikt. De har vært med å prege konflikten i negativ retning og gal vei, sier han.

Storberget snakker mye, fort og er tydelig langt mer engasjert enn på mange måneder. Kanskje ikke så rart. Det siste året har vært veldig tøft for justisministeren og toppet seg da han ble sykemeldt i slutten av februar hvor han fikk en fysisk reaksjon på tung arbeidsbelastning over tid.

- Jeg er veldig glad for at vi landet denne avtalen, sier Storberget igjen, og legger til:

- Det er så mange mennesker i politiet jeg virkelig setter pris på. Se på lokallagslederen i PF Hedmark, Jørn Arild Flatha, han har en seriøs måte å fronte norsk politi på. Sånne som han har vært med på å bidra til at vi har fått en avtale, sier Storberget.

Ser fremover

Nå gleder Knut Storberget seg til å se fremover. Han har lest PF sitt program om kriminalpolitikk og mener han sammen med PF skal være med å lage et bedre politi.

- Min tillit til norsk politi er uendret. Jeg mener norsk politi er arbeidslivets elite. Samfunnet trenger et velfungerende politi og det tror jeg vi er på god vei til å få. Jeg håper vi vil oppleve at flere saker blir oppklart og jeg tror motivasjonen til politifolkene vil bedres betraktelig.

Statsminister Jens Stoltenberg skryter uhemmet av innsatsen til Storberget den siste tiden.

- Han har gjort en kjempejobb, sier Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS