Sylvi Listhaug, tidligere justisminister.
Sylvi Listhaug, tidligere justisminister.

Sylvis sure sølvplass: Bare én justisminister har sittet kortere etter krigen

Topper nesten lista ingen vil stå på.

Publisert

Etter Kings Bay-ulykken på Svalbard i 1963, måtte Einar Gerhardsens tredje regjeringen gå av etter mistillitsforslag. Resultatet var at Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet gikk i regjering, og at Petter Mørch Koren ble justisminister.

Men regjeringa Koren inngikk i, var basert på et dårlig fundert grunnlag, og gikk av etter bare fire uker. Gerhardsen stablet på beina enda en regjering. Koren var justisminister i bare 28 dager!

Dermed topper han listen som Norges kortest sittende justisminister etter krigen.

På andreplass på lista justisministre helst ikke vil havne på, seiler nå Sylvi Listhaug opp. Etter at hun i dag måtte gå av, endte Listhaug på 61 dager som øverste politiske sjef for politiet. Hun satt kortere enn krimforfatter Anne Holt.

Disse har sittet kortest etter krigen 

  1. Petter Mørch Koren, 28 dager
  2. Sylvi Listhaug, 61 dager
  3. Anne Holt, 77 dager
  4. Oddvar Berrefjord, 124 dager
  5. Egil Endresen, 165 dager
  6. Wenche Frogn Sellæg, 217 dager

Cornelius Holmboe er den som har sittet aller kortest gjennom historien. Han satt i bare 18 dager i 1928.

Spaden kom i veien for saken

I et større intervju med Politiforum i februar, fortalte Listhaug at det var viktig for henne å bekjempe overgrep mot barn. Det preget også hennes prioriteringer den første tiden og hun valgte blant annet å besøke politiet i Møre og Romsdal for å se hvordan de jobbet med feltet.

Men saken ble også preget av hvordan Listhaug uttrykte seg. «Monstre», kalte hun overgripere. Det gikk ikke upåaktet hen. Politiledere, politifolk og andre politikere mente det kunne skade politiets arbeid.

– Du vet, det er jo min stil det da, å kalle en spade for en spade. Det er sånn jeg er. Vi kommer ikke utenom det, sa den nyslåtte statsråden om Monster-debatten i det samme intervjuet.

Og hennes ytringer viste seg å bli hennes bane. Sylvi Listhaug er ferdig som justisminister etter to måneder.

PS: Det hører med til historien at Petter Mørch Koren, som bare satt i 28 dager, seinere fikk være justisminster i en ny regjering i et helt år. Tiden vil vise om den muligheten noen gang vil åpne seg for Sylvi Listhaug.

Powered by Labrador CMS