Christoffer Bohman og resten av Järva-politiet i Stockholm legger merke til at mer synlig lokalpoliti bidrar til å redusere kriminaliteten i belastede forsteder.

Kriminaliteten synker i Stockholm-forstad etter mer politi i gatene

Satsning på lokalt politi til stede i belastede bydeler gir resultater.

Publisert Sist oppdatert

Politiforum kunne i desember fortelle om hvordan politifolk i Stockholm nærmest var vant til å kunne bli utsatt for vold på jobben. Det ble ofte rapportert om steinkasting og fysiske angrep under pågripelser.

Da Politiforum var med under en trafikkontroll i forstaden Tensta i Stockholm i høst, stengte politiet nærmest av hele bydelen. De kriminelle skulle stanses, og politiet være i flertall. Nå ser det ut som de har lyktes.

Järva-politiet, som har ansvar for belastede bydeler som Tensta, kan fortelle at mer synlig politi har ført til at antallet voldshendelser i Tensta gikk ned med 62,5 prosent i fjor, sammenlignet med 2015.

– Vi har hatt en stor synlig, polisiær ressurs i Tensta, sier Christoffer Bohman, til SVT.

Lokal kunnskap er avgjørende

SVT skriver at politiet i har økt tilstedeværelsen både med uniformert og sivilt politi. Med den nye strategien, har blant annet lokalt politi vært avgjørende.

– Aksjonen i kveld er et ledd i arbeidet med å normalisere politiets tilstedeværelse i disse områdene. Det er ikke alle ansatte i for eksempel trafikkpolitiet som ønsker å dra dit uten at vi fra lokalpolitiet er til stede, sa Bohman til Politiforum i fjor høst.

Tidligere har politiet vært til stede og senere trukket seg ut. Da har kriminaliteten blomstret opp igjen. Tilstedeværelsen av lokalt politi har vært av mer langvarig karakter det siste året, skriver SVT. Det har bidratt til mindre kriminalitet.

Politiet har blant annet fokusert spesielt på narkotikahandelen. Mennesker involvert her, har også vært kjernen blant de som står bak angrep mot politifolk.

Nå flytter politiet ressursene videre til nabobydelen Rinkeby.

– Vi har identifisert steder og personer som er problematiske og forhåpentligvis kommer vi til å få samme effekt der som i Tensta. En økt trygghet, sier Bohman til SVT.

Samtidig som nyhetene er gode fra Stockholm, ble to sivile politifolk kjørt til sykehus mandag kveld, etter å ha blitt utsatt for vold i Ørebro vest for Stockholm. De to politifolkene skal ha blitt slått i ansiktet flere ganger etter at de forsøkte å kontorllere to personer som kom løpende. To unge menn ble pågrepet for volden, skriver lokalavisa Nerikes Allehanda.

LES MER FRA SVERIGE:

Powered by Labrador CMS