HJEMMESTRIKKET: Politibamsen Trygg har fått sin egen formstrikkede uniform i anledning nettprosjektet.
HJEMMESTRIKKET: Politibamsen Trygg har fått sin egen formstrikkede uniform i anledning nettprosjektet.

Over hundre ville gi bamsefar navn

Innlandet politidistrikt skal nå ut til barneskolebarn og deres foresatte gjennom et nytt prosjekt i samarbeid med Kripos. Med på laget er bamsen Trygg, med nystrikket uniform.

Publisert Sist oppdatert

På grunn av manglende kapasitet har politiet i Innlandet merket at mange barneskoler ikke har faste besøk av politiet. Derfor skal politiet i distriktet, sammen med politidistriktene Øst, Sør- Øst og Vest, være til stede på nett den første lørdagen i måneden, der de håper på gode dialoger.

Lørdagen har fått navnet «Vi-lørdagene», for å understreke at det handler om å skape et fellesskap. Prosjektet lanseres i samarbeid med Kripos, og målet er å skape mer interaksjon med barn på barneskoletrinnene, og deres foreldre eller foresatte.

Så langt har over 2200 meldt seg inn i prosjektets Facebook-gruppe, forteller fagleder for nettpatruljen i Innlandet politidistrikt, Hege Iren Skjønsberg Fossum.

– Det er foreldrene som melder seg inn. Vi håper at våre innlegg kan lage et grunnlag for å snakke om ting hjemme. Spesielt dette med hva man kan møte på nett og hvordan man skal oppføre seg, og hva man skal passe på, sier hun.

VI-LØRDAG: En lørdag i måneden vil politiet møte barn og foreldre på Facebook.
VI-LØRDAG: En lørdag i måneden vil politiet møte barn og foreldre på Facebook.

Døpte bamsen

Den første lørdagen politiet var online, skulle en daværende navnløs politibamse få sitt eget navn, stemt frem av barna. Politibetjentene plukket ut topp fem navn som hadde fått flest stemmer, før barna stemte over disse forslagene på nytt. Til slutt var det navnet «Trygg» som ble vinneren.

Trygg må selvfølgelig også ha egen uniform, og med sin noe uformelige kropp trengtes en spe- sialtilpasset en. Da lønner det seg å ha en tante som er god til å strikke, forteller Skjønsberg Fossum.

– Uniformen er svart med rutete refleks på ermer og bukse, og det vil stå «politi» på ryggen og «NP» på magen, for nettpatruljen. Og uniformen vil være med distinksjoner, forteller hun.

Prosjektavtalen for tilstedeværelsen på nett er inngått mellom Kripos og de fire politidistriktene, under navnet «Forbildeprosjektet». Prosjektet har som mål å utarbeide en «best practice» for nettpatruljene, og skal understøtte Politidirektoratets (POD) målsetning om å etablere overordnede retningslinjer og anbefalinger for drift av nettpatruljene. Prosjektet har som formål å styrke politiets tilstedeværelse på internett samtidig som det skal testes nye eller forbedrede arbeidsformer, ifølge en pressemelding.

Dialog med Kripos

Distriktene vil bidra med innsikt, erfaring og statistikk, og arbeidet skal gjennomføres i samarbeid med Kripos. Nettopp det å ha en dialog med Kripos underveis setter Skjønsberg Fossum pris på.

– Det blir spennende for fremtiden om vi fortsetter med dette eller prøver noe annet. Men Kripos er med hele veien og har en dialog med oss. Alle barneskoler fikk også et spørreskjema i forkant så det blir spennende å se hva som kommer ut av de spørreskjemaene fra skolene.

– Vil dette prosjektet erstatte det å møte barna fysisk?

– Jeg tenker at dette ikke er noen erstatning for, men i tillegg til. Prosjektet er opprettet nettopp for å treffe den målgruppen på nett, og prøves ut. Dette er et tilleggstilbud og er helt frivillig for alle å være med på. Og etter lørdagen som har vært ser jeg at vi har truffet godt på interaksjon. Vi svarer direkte på kommentarer og den interaksjonsbiten er viktig, svarer Skjønsberg Fossum.

LES OGSÅ: Har restaurert politibilen «Viggo»: – Den har fungert som en magnet

Powered by Labrador CMS