SOM NY: Så flott ser «Viggo» ut etter en restaureringsprosess som har tatt fem år.

Har restaurert politibilen «Viggo»: – Den har fungert som en magnet

En dedikert dugnadsgjeng ved Mo i Rana politistasjon har i fem år jobbet med å restaurere en gammel Volvo 240-politibil. Nå håper de at «Viggo» kan bli en relasjonsbygger mellom politiet og publikum.

– «Viggo» blir nok aldri like kjent som politibilen «Pelle». Men vi vet at Pelle har vært en positiv relasjonsbygger blant barn i hele Norge. I tillegg ønsker vi med bilen å vise litt av politihistorien, sier John Tore Bøe, politibetjent ved Mo i Rana politistasjon og del av dugnadsgjengen som har jobbet med Volvoen.

Han vet at det i dagens politihverdag er lite rom for å reise rundt til barnehager, ungdomsklubber og slikt. Men Bøe ønsker at bilen blir brukt i møter med publikum.

– Bilen er såpass spesiell at den automatisk gjør det lettere for folk å ta kontakt med oss. Det har vi merket de få gangene vi har vært ute med bilen. Den har fungert som en magnet, og mange synes det er veldig artig med en sånn bil, sier politibetjenten. 

FØR RESTAURERING: Slik så bilen ut da den sto i Stavern.

LES OGSÅ: Nå kommer terrengpolitiet

Hentet i Stavern

Historien om «Viggo» startet med at to kollegaer ved politistasjonen i Mo i Rana ergret seg over at det nesten ikke var bevart noen av de gamle sort-hvitt-politibilene. I 2013 sto imidlertid en slik bil utstilt i Stavern, som en slags maskot for Politihøgskolen. En Volvo 240 fra 1985 – kjøpt ny i juli det året til daværende Haugesund politikammer.

Bilen bar preg av lite stell og omsorg, og kollegaene Bøe og Stein Rosendal fikk beskjed av Politihøgskolen at de helt sikkert kunne få Volvoen dersom de ønsket å restaurere den. Høsten 2013 kjørte de fra Mo i Rana med bil og henger for å hente den gamle politibilen. Å kjøre 110 mil med en bil som hadde vært avskiltet siden 2001, var nemlig for risikabelt.

Mye rust

RUSTSKADER: Bilen bar preg av lite stell og omsorg.

Året etter startet ti menn arbeidet med bilen, og høsten 2014 gikk med til å plukke bilen fra hverandre.

– Da vi så omfanget av rustangrep, ble det en diskusjon i dugnadsgjengen om vil heller skulle få tak i en sivil bil i bedre stand, for så å flytte politiutstyret over i den. Men de fleste var klare på at vi burde beholde denne, som hadde vært i politiets tjeneste fra dag én, forteller Bøe.

Takker Politidirektoratet

Dugnadsfolk fra politistasjonen i Mo i Rana, økonomiske midler og et gratis lokale hvor man kunne jobbe med «Viggo», ble avgjørende for at bilen i dag ser så flott ut som den gjør. Ifølge Bøe er det mange som skal takkes, og spesielt Politidirektoratet har vært en viktig bidragsyter økonomisk.

– Det neste prosjektet blir å få en ordentlig lagringsplass for bilen, for den kan ikke stå ute i vær og vind. Vi er glade for at den kommende vinter skal stå utstilt hos den lokale Volvo-forhandleren her i Mo i Rana, sier Bøe. 

LES OGSÅ: Nektes erstatning etter skade i arbeidstiden

Powered by Labrador CMS