TAR BORT PERSONNUMMER: Svensk politi får nye ID-kort. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
TAR BORT PERSONNUMMER: Svensk politi får nye ID-kort. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Kutter personnummer og fullt navn i svensk politis ID-kort

Skal unngå at kriminelle får tilgang på svenske politifolks personopplysninger.

Publisert

Hittil har svenske politifolks ID-kort inneholdt både fullt navn og personnummer. Nå vil den svenske regjeringen ta bort dette kravet, slik at tjenestekortene blir mer anonyme. 

- Det er min ambisjon at vi skal ha de nye reglene på plass i begynnelsen av neste år, sier innenriksminister Mikael Damberg, til svenske Polistidningen

Bakgrunnen for endringen er bekymring for at politifolk og andre statsansatte skal kartlegges av kriminelle, og utsettes for ubehagelige hendelser. Både ledelsen i det svenske politiet og det svenske Polisförbundet har lagt press på regjeringen, for å gjøre legitimasjonen mer anonym. 

Svensk politi forteller at politifolks tjenestekort av og til blir fotografert og kriminelle dermed kan få tilgang til politifolks personopplysninger. Derfra er veien kort for å finne bodstedsadresse, skatt og navn på familiemedlemmer. 

Innenriksminister Mikael Damberg sier til Polistidningen at tjenestekortene fungerer slik at allmennheten fortsatt skal kunne få vite hvem de har vært i kontakt med. 

I Norge inneholder ikke politifolks tjenestebevis personnummer, men fullt navn står på baksiden. På forsiden, som er synlig for folk flest, er tjenestenummeret og bilde av personen. 

LES OGSÅ: Her er svensk politis nye spesialbygde hundebil

Powered by Labrador CMS