Oddgeir Fossbakken på UP-patrulje sommeren 1981.

Mobilt politikontor anno 1981

Sommeren 1981 ble Oddgeir Fossbakken fotografert mens han tjenestegjorde i UP. 31 år senere dukket plutselig bildet av ham opp i UPs jubileumskalender.

Publisert Sist oppdatert

– Bildet ble tatt av makkeren min, Arild Angen, som i dag holder til i Molde. Han kom tilfeldigvis over bildet i UPs 75 års jubileumskalender. Ingen av oss aner hvordan bildet havnet der! forteller Fossbakken, «juni-gutten» i kalenderen.

Men det stoppet ikke der. I forbindelse med jubileet ble det publisert en rekke, gamle bilder fra UPs 75-årige historie på deres Facebook-side – deriblant bildet av Fossbakken.

Det tok ikke lang tid før kommentarene strømmet inn, og i skrivende stund har bildet oppnådd svært respektable 576 «likes».

– Det er veldig morsomt, sier hovedpersonen selv.

– Jeg er helt overveldet over at det skulle få så stor respons! Jeg hadde aldri innbilt eg at et enkelt bilde skulle få så mye oppmerksomhet.

Jobbet i det fri

I dag holder den litt eldre versjonen av Fossbakken til på seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Senere i år er en lang politikarriere slutt når politioverbetjenten går av med pensjon, men Fossbakken husker fortsatt godt den dagen bildet ble tatt.

– Dette var sommeren 1981. Foranledningen var at vi som den gangen kjørte UP-patruljer var avhengig av å ta inn på lokale lensmannskontorer og politistasjoner for å gjøre kontorarbeid. Ved en anledning tenkte vi at i stedet for å be andre om plass, så tok vi med kontoret ut. Campingbordet og klappstolen hadde vi liggende i bilen. Begge var private. Det var enkle kår, forteller han.

Bildet er tatt langs gamle E18 mellom Larvik og Langangen, like ved vannet Paulertjønn.

– Det var fint vær og god temperatur, så vi tenkte hvorfor ikke ta skrivearbeidet i det fri!

Fossbakken forteller at det ikke stemmer at bildet er tatt i forbindelse med en trafikkontroll, slik UP skriver på Facebook.

– Nei, det er det ikke. Sannsynligvis sitter jeg og skriver en rapport eller anmeldelse som skal leveres til ett eller annet politidistrikt, tror han.

Og utstyret? En bærbar skrivemaskin – bærekofferten står ved siden av bordet – av typen «Facit».

– Den var en del av utrustningen, smiler Fossbakken, som bemerker at det ikke er snakk om touch-metoden, men at en på denne typen skrivemaskin måtte hamre løs med pekefingrene for å klare å få gjennomslag på alle kopiene.

– Vi lærte touch på Politiskolen, på nye IBM-maskiner med rettetast. Men ute i etaten var det stort sett bare Facit-maskiner å bruke!

Populært i UP

Fossbakken, nyutdannet i 1978, og 25 år gammel da bildet ble tatt sommeren 1981, var innom UP i to omganger. Først sommeren 1980, i distrikt 3 i Buskerud og Oppland, og så i distrikt 4, som besto av Vestfold og Telemark fylker, året etter.

– Den gangen avga distriktene tjenestemenn i seksmånedersperioder. Da var det populært å være i UP, med mulighet for å tjene opp litt penger. Vi bodde på hoteller og levde på reiseregninger. Det er klart det var spennende for nyutdannete!

Med i utstyrspakken til UP-patruljene, var faktisk også mobiltelefon – riktignok en gammel NMT-mobiltelefon av typen «stor kasse med telefonrør på».

– Det var en svær boks! Vi hadde en kanal som vi brukte for å kontakte sentralen, så måtte vi si hvor vi skulle. Men linja var jo helt åpen, og alle kunne følge med, erindrer Fossbakken.

Som i dag var UP en egen enhet i etaten, med en overordnet støttefunksjon for resten av landet. Hverdagen på patrulje besto ofte av faste trafikkontroller i samarbeid med politidistriktene.

– Hvis det ikke var satt opp noe, så kjørte vi rundt og gjennomførte stoppkontroller og fartsmålinger. Vi hadde «Police pilot», det var stas! Dette var jo lenge før laserens tid.

– Hvordan var trafikkbildet den gang?

– I forhold til i dag, så var det på langt nær så tett. Standarden på kjøretøyene var heller ikke som i dag. Også den gangen var strekningen fra Oslo til Brevik belastet, så vi var mye der når vi kjørte rundt. Men vi forsøkte å spre oss ut i distriktet også, det er jo en preventiv effekt å vise seg på småsteder.

For Fossbakken ble det med de to rundene på UP-patrulje. Etter sommeren 1981 begynte han i krimavdelingen i Oslo politidistrikt, hvor han har vært siden.

Men tiden i UP glemmer han ikke.

Powered by Labrador CMS