Store politiressurser brukes på fangetransport

Politiet på Romerike brukte 15 årsverk på fangetransport i 2008.

Publisert Sist oppdatert

- Sløsing med politiressurser, mener Arild Hustad, leder for Politiets Fellesforbund på Romerike.

- Det er ikke noe særlig for etterforskere å komme på jobben og få beskjed om at de må frakte en fange og sitte i rettssalen hele dagen. I mellomtiden må viktig etterforskning settes på vent, sier lokallagslederen til Romerikes Blad.

Fangetransporten kjører varetektsfanger til og fra fengslingsmøter og rettssaker, men også til lege, tannlege, fysioterapeut og optiker.

- Vi bruker enormt mye tid på fangetransport. Og grunnregelen er at vi må være to i bilen. Til høsten starter en større sak med fem tiltalte som vil vare i åtte uker. Vi har beregnet at saken vil kreve 3 200 polititimer, sier Hustad til Romerikes Blad.

Bare Gardermoen politistasjon alene brukte 2,8 årsverk på fangetransport i fjor. - Det varierer selvfølgelig, men i snitt bruker dagvaktene to av fem arbeidsdager på framstilling og fangetransport, sier politibetjent Thomas Listerud, tillitsvalgt ved Gardermoen politistasjon, til Romerikes Blad.

Tidligere i år fikk politiet på Romerike tildelt over 12 millioner kroner til 23 nye sivile stillinger. Arild Hustad vil at 16 av stillingene skal brukes til en egen enhet for fangetransport, men politimester Jørgen L. Høidal ønsker ikke å øremerke penger til dette formålet.

- Vi i ledelsen ønsker også at disse stillingene skal brukes til å styrke transporten av fanger. Det er en alminnelig oppfatning i Politi-Norge at vi skal forsøke å unngå at politifolk gjør sivile oppgaver. Men slik ressurssituasjonen er nå, mener vi det er riktig å prioritere flere områder, sa politimesteren i mandagens Romerikes Blad.

I Østfold har de svært gode erfaringer med en egen enhet for fangetransport. Enheten ble opprettet i 2005 og har siden blitt utvidet med flere ansatte. - Vi har bare gode erfaringer med den nye enheten. Den er gull verdt. Transportenheten frigjør politikraft, noe vi har stor nytte av. Vi har en god del ansatte, men vi har behov for flere. Vi har nok flere varetektsfanger enn Romerike, cirka 5.000 transporter i året, sier politiinspektør Heidi Arneberg, leder for felles operativ enhet i Østfold politidistrikt, til Romerikes Blad.

Hun mener opprettelsen av den nye enheten også har bidratt til å øke trivselen til politifolkene i distriktet.

Powered by Labrador CMS