Bård Stensli med fane under Prideparaden i 2017.

Et stort, globalt årlig landemerke markeres 17. mai

«Sett et klistremerke på inngangsdøren til politihuset eller i et bilvindu, mal en vegg inne på politihuset i regnbuefarger. Små aktiviteter kan gjøre en stor forskjell», skriver Bård Stensli, i i Politiets Fellesforbunds sentrale Likestillings- og mangfoldsutvalg.

Publisert

17. mai, vår grunnlovsfeiring og nasjonaldag, står for barnetog, feiring av demokrati, og i inkluderingens tegn. Da passer det bra at IDHOT+ markeres globalt samme dag. Demokratiet blir målt på hvordan myndighetene behandler sine minoriteter. 

IDAHOT+ står for «The International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia». 

I dag er det ett år siden Bent Hovdedalen, ved Oslo politidistrikt, og jeg representerte norsk politi med en presentasjon om politiets deltakelse i Oslo Pride, på IDAHOT+ Forum i Oslo. Forumet ble arrangert for første gang i Norge 13.-15. mai 2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande. 

Det er ikke så mange som kjenner til at IDAHOT+ markeres over hele verden på 17. mai, derfor er det viktig for oss i PF’s sentrale likestillings- og mangfoldsutvalg å gi informasjon om denne dagen.

Årlig landemerke

Den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi (+) ble opprettet i 2004 for å trekke oppmerksomhet til volden og diskrimineringen som lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interseksuelle mennesker og alle andre mennesker med forskjellige seksuelle orienteringer, kjønnsidentiteter, uttrykk eller kjønnskarakteristika har opplevd og fortsatt opplever. 

Datoen 17. mai ble spesielt valgt for å minne om Verdens helseorganisasjons beslutning i 1990 om å fjerne homofili som en psykisk lidelse.

Dagen representerer et stort, globalt årlig landemerke for å trekke oppmerksomhet til temaet fra beslutningstakere, media, publikum, selskaper, opinionsledere og lokale myndigheter, blant annet. På den alarmerende situasjonen som mennesker med forskjellige seksuelle orienteringer, kjønnsidentiteter, uttrykk eller kjønnskarakteristika står overfor.

Denne dagen feires på 17. mai i mer enn 130 land, inkludert 37 der kjærlighetshandlinger med samme kjønn er ulovlige. Tusenvis av tiltak, store og små, rapporteres over hele planeten. Den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi har fått offisiell anerkjennelse fra flere stater, internasjonale institusjoner som Europaparlamentet, og av utallige lokale myndigheter. De fleste FNs byråer markerer også dagen med spesifikke aktiviteter. 

LES OGSÅ: Rekord for politiet i Pride-paraden

Mulighet for alle

Selv om det promoteres et «globalt fokus» hvert år, er den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi ikke en sentralisert kampanje; snarere en mulighet som alle kan dra nytte av ved å iverksette tiltak, uansett problem og i hvilket format de måtte ønske.

Homofobi, bi-fobi og transfobi er fortsatt eksisterende i større eller mindre grad i befolkningen i mange land, også i Norge. Fortsatt er homo et skjellsord i skolen. Vi har kommet godt på vei i riktig retning her i Norge, men vi ser samtidig at tallene på hatkriminalitet øker. Vi er ennå ikke i mål. Høyreekstreme krefter har vokst flere steder i Europa. Vi har også sett de marsjere i norske gater. 

Politiet har en nøkkelrolle og en forbilderolle i vårt samfunn. Politiet mottar anmeldelser på forhold som ulovlige hatefulle ytringer og handlinger. Kunnskap er kjernen til en profesjonell håndtering av slike lovbrudd. Kunnskap finnes tilgjengelig, blant annet gjennom gratis kursing av Rosa Kompetanse Justis i regi av foreningen Fri.

Små aktiviteter gjør stor forskjell

Personer som definerer seg som skeive eller personer som bryter med vanlig kjønnsuttrykk, kan være utsatt for mobbing og hatkriminalitet. Det er viktig å bygge tillit til disse gruppene, slik at de er trygge på å møte opp hos politiet for å anmelde forhold. Det kan være vanskelig for enkelte, som er usikre på hvordan de blir møtt. 

Bygge tillit gjør vi gjennom synlige aktiviteter, slik som politiets deltakelse i Pride. På grunn av pandemien blir Pride i år arrangert på nett. Vi i PF’s sentrale likestillings- og mangfoldsutvalg utfordrer politidistriktene til å gjøre seg synlig også der.

Andre tiltak kan være å flagge med regnbueflagget på profileringsstenger ved inngangen til politihuset, slik som Oslo Politidistrikt har gjort i flere år allerede. Et klistremerke på inngangsdøren til politihuset eller i et bilvindu, mal en vegg inne på politihuset i regnbuefarger. Små aktiviteter kan gjøre en stor forskjell. 

IDAHOT har kommet for å bli, med god grunn. Norsk politi kan vise vei og være forbilde for andre nasjonale politistyrker. 

God 17. mai!

Powered by Labrador CMS