Per Fronth er styremedlem i PF i Sør-Øst. Han og lokallaget ønsker lønnsutjevning i sitt politidistrikt.
Per Fronth er styremedlem i PF i Sør-Øst. Han og lokallaget ønsker lønnsutjevning i sitt politidistrikt.

Til den lykkelige lønnstaper

– Har du jobbet litt over i det siste? spør Per Fronth.

Publisert Sist oppdatert

Har du jobbet litt over i det siste? Det lille kvarteret som du så mange ganger før har gjort, eller kanskje det ble en liten halvtime?

En liten ekstrainnsats som du så altfor ofte gjør.

En ren gave fra deg til arbeidsgiveren på vei mot en måloppnåelse som noen andre enn deg kan ta æren for/få betalt for. Masse overtid som aldri blir ført noe sted, og følgelig ikke blir betalt. Ditt bidrag til at underbemanningen ikke vises i statistikkene.

Selvfølgelig har du det. Det gir deg en god følelse av å ha fullført en oppgave, selv om det kostet litt ekstra tid, litt ekstra innsats. Vi vil jo hjelpe det publikum vi er satt til å tjene, og yrkesstoltheten står sterkt i politiet. De fleste av oss har alltid ytt denne ekstra innsatsen. I tillegg er lønnen så dårlig, at vi også står i kø for å ta de overtidssettene som det stadig er behov for å få besatt.

Samlet sett, utgjør denne innsatsen i Politi-Norge et stort antall «manntimer» som er svært resultatorientert og bidrar til en bedre måloppnåelse for politiet som etat. Disse timene er det ingen som betaler for, og; sammen med den betalte overtiden, skjuler de en underbemanning av en viktig statlig etat.

Hadde du vært min ansatt, ville jeg vært strålende fornøyd med at du fremdeles leverer det lille ekstra, til tross for at jeg som leder har fått økt lønn, mens du ikke har fått en krone. Til tross for at du vet at det i samme distrikt er flere som utfører samme jobb som deg, til en høyere lønn. Jeg ville faktisk ha spekulert i hvor langt jeg kunne strekke det før du begynte å redusere den ekstra innsatsen din.

Som leder ville jeg ledd meg skakk over ansatte som fant seg i en slik urettferdighet, og likevel jobbet like mye og like iherdig som før. For å tøye det litt ekstra, ville jeg gitt mine nærmeste ledere høyere lønn, bare for å se om det ville ha noen negativ effekt på din arbeidsinnsats... Men neida, du jobber like iherdig som før. Fantastisk!

Når så din fagforening ber om at din lønn i det minste blir hevet til samme nivå som andre i distriktet med samme stilling og arbeidsoppgaver, ville jeg som leder se på fagforeningens representant og sagt: «Nei, det finnes det ikke penger til», vel vitende om at jeg har brukt flere hundre tusen til økt lønn til mine nærmeste i ledelsen.

Min erfaring ville tilsi at mitt distrikts resultater ville forbli uforandret.

Om nå den lokale ledelsen ler godt av ansatte som finner seg i å ikke få lik lønn for likt arbeide, må ledelsen i POD holde på å le seg i hjel. Der flommer millionene i lederlønninger. Også der vel vitende om at arbeiderne nederst på rangstigen konstant overleverer, selv om de lønnes med en brøkdel av snittlønna i POD. Og de røde tallene på resultatoppnåelsen uteblir.

Du yter det lille ekstra, du overleverer med glede.

På tide med en time-out? Stoppe litt og spørre deg selv hvorfor du stadig skal yte en ekstra innsats for resultatoppnåelsen i en etat som ledes av personell som har lønninger du bare kan drømme om? Mens du tilhører lønnstaperne i staten.

Har det slått deg at bare du får klage litt til noen kolleger, så er du egentlig fornøyd? Du tøyer den dårlige lønna di, bruker det utrangerte utstyret og fortsetter med å overlevere.

Jeg lurer på hvor grensa går. Hva må lokal ledelse og ledelsen i POD gjøre før DU faktisk sier at nok er nok?

Et lite eksempel fra eget distrikt:

Her tilsvarer lønnsøkningen i ledelsen lønnsutjevningen for store grupper PB1, PB2 og PB3 (lønnsutjevning opp til minstelønn !). Eventuelt kunne samme summen dekket lønnsutjevning for alle konsulentene i distriktet.

Hvor blir det av de røde tallene? Hvordan kan misfornøyde arbeidstakere levere så bra? Vel vitende om at reallønnen har gått ned i forhold til andre statlige etater. Vel vitende om at ledelsen har sagt at de ikke ønsker å bidra til en lønnsutjevning.

Vi er modige, vi er respektfulle, vi er helhetsorientert, vi er tett på.

Vi er lønnstapere.

LES OGSÅ: PF Sør-Øst vil heve lønna for de som tjener minst allerede før sommeren