Politimann på patrulje.
Politimann på patrulje.

På tide å utløse trygghetsalarmen?

Polititjenesten til befolkningen i Finnmark vil bli kraftig redusert, sier leder i Politiets Fellesforbund i Finnmark, Øyvind Lorentzen, etter at budsjettet til Finnmark politidistrikt nå er klart.

Publisert Sist oppdatert

Millionkuttene vil gå direkte ut over tilbudet til publikum, er den klare meldingen hans i Finnmark Dagblad torsdag 28. april. Frykten hans er at det blir en enda dårligere vakt- og beredskapsordning enn det allerede er i dag.

Politimester Ellen Katrine Hætta deler Lorentzens bekymring: Mellom 10 og 15 millioner kroner må spares inn i Finnmark politidistrikt, bekrefter hun.

Et skrekkbilde av fremtiden for politiet i Finnmark, er avisoverskriften. Dessverre er ikke dette noe nytt; allerede i september i fjor uttrykte politimester Hætta stor bekymring over signalene fra Høyre/Frp-regjeringen. Og Magnus Nilsen, den gang lokallagsleder for Politiets Fellesforbund i Vest-Finnmark, var forbilledlig klar i sin tale: Politireformen som skulle styrke nærpolitiet i distriktene er i ferd med å bli et sentraliseringsspøkelse som kan kalles en fjernpolitireform, sa han den gang.

Den såkalte «nærpolitireformen» som etter sigende skulle sikre økt tilstedeværelse og styrking av nærpolitiet er altså i ferd med å gi det helt motsatte resultatet; nemlig kutt i bemanningen og dermed dårligere beredskap – stikk i strid med alt skrytet fra «lov og orden-partiet» FrP og justisminister Anundsen. Budsjettene skjæres ned hvert år, og hver gang sier vi at verre enn dette kan det ikke bli, sier en tydelig frustrert Lorentzen.

Fra lokal- og fylkeslagene til FrP og Høyre hører vi neppe noe, så nå venter vi spent på bortforklaringene fra FrPs Jan-Henrik Fredriksen og Høyres Frank Bakke-Jensen, som alltid stiller trofast opp for å male glansbilder av regjeringens sentraliseringspolitikk. Sånn går det jo gjerne når man får plass ved maktens bord og blir mer opptatt av å sminke moderpartiet og regjeringen enn å forsvare interessene til sitt eget hjemfylke og folket der.

Siste eksempel i så måte fikk vi jo for kort tid siden i en annen svært viktig sak for Finnmark; noen ukers omskolering i hovedstaden var alt som skulle til for at vår nye statssekretær i Fiskeridepartementet, Ronny Berg, kjapt foretok en 180-graders piruett i sitt syn på leveringsplikten for trålerne. Lite elegant, riktignok, men han kom seg da rundt på et vis. Man lærer åpenbart fort, bare man kommer seg sørover…

Og vi, da – velgerne? Folk flest, som Frp ynder å kalle oss – hva er viktig for oss? «Det er bare for politikerne å vifte med innvandrerkortet, så kan de ta fra folk det de vil», var det en som sa til meg for en tid siden. Jeg begynner virkelig å lure på om mannen hadde rett. Forsvaret, fiskerettighetene, politiet – eksemplene er mange – og tilbake sitter vi som umælende fjotter med nesa i mobilen, strør om oss med smilefjes og tomler opp på Facebook, kommenterer likegyldigheter og krangler om uvesentligheter, mens ressursene forsvinner ut av fylket vårt for å finansiere regjeringens milliard-skattelettelser til de aller rikeste.

Kanskje på tide å løfte blikket litt og utløse alarmen…?