Illustrasjonsfoto fra Sykkel-VM i Bergen i 2017.

Når nyttig idiot 1 får hjelp av nyttig idiot 2

- De reiste bort i ukesvis for å yte en ekstra innsats for arbeidsgiver. Og hva fikk de for det? Ingenting!, skriver Kristin Akerholt, i Oslo politiforening.

Publisert Sist oppdatert

Under Sykkel-VM og Trident Juncture stilte politifolk villig opp for å løse oppdraget. De reiste bort i ukesvis for å yte en ekstra innsats for arbeidsgiver. Og hva fikk de for det? Ingenting!

De regnet med at det kom til å ordne seg, men det gjorde det ikke. De burde sagt nei før det var i orden, og at dette finner vi oss ikke i.

Kristin Akerholt i Oslo politiforening. 

Noen prøvde uten resultat, og da var det for sent å snu. Mens andre dro helt uavhengig om hvorvidt det kom til å bli noen økonomisk kompensasjon eller ikke.

De syntes bare at sykkelsport er det beste i verden. Det er kanskje stygt å si det, men nyttige idioter er en egnet betegnelse. Unnskyld. 

Det er kanskje stygt å si det, men nyttige idioter er en egnet betegnelse. Unnskyld.  

Nyttig idiot 1 og 2

Men det stopper ikke der. La oss for ordens skyld kalle de som stilte opp under sykkel-VM og Trident Juncture for Nyttig Idiot 1. De får i dagens politi Norge tett følge av Nyttig Idiot 2. Ikke bare det, det er kombinasjonen av Nyttig Idiot 1 og Nyttig Idiot 2 som er interessant, i den hardt pressede politihverdagen.

Så hva er det som faktisk skjer? Når Nyttig Idiot 1 stiller opp for arbeidsgiver for å løse oppdraget, og i tillegg får god hjelp av Nyttig Idiot 2? Og hvem er så Nyttig Idiot 2?

Jo, det er alle lederne som febrilsk prøver – på tross av elendig bemanning- og budsjettsituasjon – å løse samfunnsoppdraget. Det er altfor lite folk til å fylle hullene på tjenestelista, og de vil nødig bruke overtid eller annen økonomisk kompensasjon hjemlet i ATB for å få til det. Det hadde jo tatt seg ut!

I stedet trikses det over en lav sko med listene, slik at hullene fylles og Nyttig Idiot 1 ikke får betalt det vedkommende har krav på. Nyttig Idiot 2 gjør bare det man må for å komme i mål med sitt oppdrag. Rett og slett for å slippe å forklare arbeidsgiver hvorfor man trenger flere folk og mer penger, for å betale hva det faktisk koster å fylle hullene på lista. Nyttig Idiot 2 vil nemlig unngå røde tall, både i TTA og i budsjettet som allerede er sprengt. 

Fremforhandlede arbeidsvilkår

Når så da Nyttig Idiot 1 alltid stiller opp for Nyttig Idiot 2, som igjen skal levere høyere opp i linja, så er vi på vei i feil retning. Faktum er at Nyttig Idiot 1 og 2 gjør oss alle en bjørnetjeneste.

Vi fortsetter å skjule behovet for ATB, den elendige bemanningen og de slunkne budsjettene. Istedenfor finner man andre kreative måter å løse det på, utenfor gjeldende regelverk. Det er ikke i tvil om at de fremforhandlede arbeidsvilkårene er truet. I tillegg blir Nyttig Idiot 1 nærmest svindlet for den økonomiske kompensasjonen de har krav på.

Det er riktignok gledelig å få nyss om at PFPL (Politiets Fellesforbund Politilederne) har drevet opplæring i avtaleverket for Nyttig Idiot 2.

La oss alle håpe at de som nå har fått opplæring omsetter kunnskapen i praksis.

La oss alle håpe at de som nå har fått opplæring omsetter kunnskapen i praksis. Det vil hjelpe

både Nyttig Idiot 1 og 2 i hverdagen. Samtidig som det synliggjør behovet for økt bemanning og budsjett.

Til alle dere nyttige idioter versjon 1 og 2, det er en grunn til at vi har fremforhandlede arbeidsvilkår. Hold dere innenfor regelverket!

Dugnad kan vi drive med andre steder, og i tillegg få et kakestykke som takk for innsatsen.

Powered by Labrador CMS