KOSTBART: Når USAs president Donald Trump avlyste sitt planlagte Danmarksbesøk 2. og 3. september, førte det til at mange ukers politiarbeid gikk til spille.
KOSTBART: Når USAs president Donald Trump avlyste sitt planlagte Danmarksbesøk 2. og 3. september, førte det til at mange ukers politiarbeid gikk til spille.

Trumps avlyste Danmarksbesøk: - Mange ukers politiarbeid er bortkastet

- Vi har ikke på nåværende tidspunkt oversikt over hva forberedelsene har kostet, sier Uffe Stormly ved Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter.

Publisert

Et enormt sikkerhetsapparat ble satt i sving, da det for en måned siden ble klart at verdens mektigste mann skulle komme til Danmark. De har derfor arbeidet på høygir hos det danske Rikspolitiet, PET (Politiets etterretningstjeneste) og Københavns politi for å planlegge det store og ressurskrevende politiarbeidet rundt Donald Trumps besøk. 

Presidentbesøket ville blant annet kreve massiv politiassistanse fra hele landet. Innkallelsene og vaktplanleggingen var i full gang. 

Politiinspektør Uffe Stormly, ved Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter, skriver i en uttalelse at man øyeblikkelig stanset alt arbeid med presidentbesøket. Samtidig har de avlyst alt av innkalt personale fra alle de andre politikretsene i Danmark, skriver DR Nyheter

- Vi har ikke på nåværende tidspunkt oversikt over hva forberedelsene har kostet. Den oversikten får vi naturligvis, men akkurat nå er vårt fokus på å få innstilt alle forberedelser. Det er klart, at et presidentbesøk av denne typen krever store forberedelser, sier Stormly. 

- Sløsing med gode politistyrker

Trump avlyste besøket til Danmark 2. og 3. september fordi statsminister Mette Frederiksen ikke ønsket å diskutere salg av Grønland. Besøket er derfor utsatt på ubestemt tid. 

Forbundsleder i Politiforbundet i Danmark, Claus Oxfeldt, mener politiets store forberedelsesarbeid er gått til spille. 

Et nytt presidentbesøk fra USA er etter hans syn ikke realistisk, før amerikanerne har gått til valg. 

- Jeg er nær ved å si at dette er bortkastet arbeid og sløsing med gode politistyrker. Et nytt presidentbesøk vil kreve en ny sikkerhetsvurdering fra PET og dermed et annet sikkerhetsoppbud. Det vil være minimalt som kan gjenbrukes, sier Oxfeldt. 

Ett lyspunkt

Han synes også det er beklagelig på kollegaers vegne, at det sannsynligvis vil gi utfordringer privat, når deres vakter blir endret frem og tilbake på kort tid. Men han mener det er et lyspunkt ved det avlyste presidentbesøket. 

- I et allerede presset poli er det fint nok at vi ikke kommer til å trekke så hardt på politiets ressurser, som en slik oppgave ville ha gjort, sier han til fagbladet Dansk Politi. 

Denne artikkelen ble først publisert i fagbladet Dansk Politi