BOKOMTALE

Glitrende om krisehåndtering

Gjennom å knytte teori til virkelige hendelser, får Helge Renå belyst sine poenger om krisehåndtering på en svært god måte.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Fakta

Tittel: Krisehåndtering i et organisasjonsperspektiv

Forfatter: Helge Renå

Forlag: Cappelen Damm Akademisk

Sider: 264

Helge Rena er forsker ved Universitet i Bergen, og er kjent for blant annet deltagelsen i evalueringsutvalget etter Al-Noor terroren i Bærum og sitt doktorgradsarbeide om politiets innsats 22. juli. Nå er han aktuell med en bok om krisehåndtering, som har politiinnsatsen 22. juli 2011 som utgangspunkt.

I takt med økt risikoerkjennelse etter 22. juli og urolige tider i verden har det kommet mange bøker om krisehåndtering de siste årene. Noen av dem er omtalt i Politiforum tidligere, med som oftest ganske lunken omtale. Årsaken er at de fleste av disse bøkene ikke evner å knytte teori om organisasjoner, persepsjon, med mer, tett mot praktiske eksempler.

Når teorien blir hengende for seg selv blir utbyttet også magert, for krisehåndtering handler i bunn og grunn om praktisk arbeid og konkrete gjøremål. Her er boka til Renå den lysende stjernen på himmelen.

Ved å knytte organisasjonsteoretiske og statsvitenskapelige perspektiver tett til 22. juli, blir de ulike poengene svært godt belyst, og koblingen mellom teori og praksis blir usedvanlig god. Det høyner både forståelsen og leseopplevelsen til uvanlige nivåer. At det meste av hendelsesforløpet 22. juli er så kjent fra tidligere, er en stor fordel i denne sammenhengen.

Av mange gode poenger, er det fristende å løfte frem at for krisehåndtering er initiativ og handlekraft avgjørende på alle nivåer, også de laveste, og videre en svært god konkretisering av hva felles situasjonsforståelse egentlig handler om.

I lanseringen av boka gjøres det et poeng ut av at politiinnsatsen 22. juli «frikjennes», og at tidligere vurderinger har vært for strenge. Akkurat der følger jeg ikke forfatteren fullt ut, for etter min mening hadde boka styrket seg på et mer politikritisk blikk på noen få åpenbare momenter.

For ordens skyld gjelder det ikke debatten om vurderingen av en eller flere gjerningsmenn i initialfasen, for alle som jobbet den dagen hadde en klar forståelse av flere gjerningsmenn.

For alle som vil lære noe om krisehåndtering er denne boka et funn. For alle som får lederroller eller stabsfunksjoner i kriser er den obligatorisk.

Powered by Labrador CMS