LOVENDRING: Justiskomiteen behandlet forslaget om økt adgang til bevæpning i går, og vedtok at bevæpnede politipatruljer kan bevege seg mellom sårbare objekter i et avgrenset område.

Politiet får bevæpne seg mellom sårbare objekter

- En snikinnføring av permanent politibevæpning i Norge, sier Petter Eide, SVs justispolitiske talsperson.

Publisert

Bevæpnede patruljer bør kunne bevege seg mellom to eller flere sårbare objekter, uten å måtte avvæpne seg og låse inn våpnene, når de flytter seg fra et objekt til et annet. Det vedtok Justiskomiteen på Stortinget, da de i går ga sin innstilling i saken om endringer i politiloven. 

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ga sin støtte til regjeringens forslag om bevæpnet patruljering mellom sårbare objekter, uten tidsbegrensning. 

Forslaget fikk derimot ikke støtte fra SV. 

- Vi har fått en snikinnføring av permanent politibevæpning i Norge, sier Petter Eide, SVs justispolitiske talsperson, til NTB

- Vi mener at vi skal ha et politi som har minst mulig våpen. Det er helt avgjørende for å få til et godt forhold mellom publikum og politi, sier han. 

Forslaget innebærer at Justisdepartementet kan fastsette bestemmelser om tidsubegrenset bevæpning i et avgrenset område, når det patruljeres mellom sårbare objekter, skriver komiteen i innstillingen.

I dag skal politipatruljene ikke være bevæpnet når de flytter seg fra eller til såkalte sårbare objekter, eller mellom sårbare objekter. 

«Det er ressurskrevende å beskytte sårbare objekter dersom man legger opp til å utplassere politi ved det enkelte objekt. Det fremstår som en bedre ressursutnyttelse dersom man tillater at bevæpnede patruljer kan bevege seg mellom to eller flere sårbare objekter, slik at samme patrulje kan benyttes til å patruljere flere sårbare objekter. I slike situasjoner vil det være lite hensiktsmessig at politiet må avvæpne seg under forflytning mellom de sårbare objektene.», står det videre i innstillingen. 

Justisdepartementet foreslår ingen endringer i dagens ordning med at politiet som utgangspunkt er ubevæpnet. Departementet mener Politidirektoratet skal kunne beslutte når dette tas i bruk, og innhente samtykke fra Justisdepartementet. 

- Dette bidrar til at politiet kan beskytte sårbare objekter på en mer hensiktsmessig og rasjonell måte enn i dag, sa justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp), da forslaget ble lagt fram. 

LES OGSÅ: Ni måneder med punktbevæpning: - Ikke fått noen reaksjoner på at vi går bevæpnet

Powered by Labrador CMS