Politifolk inviterte Hadia Tajik med på IP-trening

Vernetjenesten i Nordland politidistrikt ville vise hva slags situasjoner som møter politifolk i jobben. Se video.

Publisert Sist oppdatert

– Det viktigste er å vise politikerne at vi kan løse situasjoner uten våpen. Man har glemt litt av det i debatten om bevæpning, fordi man argumenterer for at politi med våpen er så farlig, sier Vegard Kristiansen.

Han er politimann og hovedverneombud i Nordland politidistrikt, og er en av politifolkene i Bodø som engasjerer seg i bevæpningsspørsmålet. Kristiansen mener politiet bør få gå med våpen på hofta på fast basis og onsdag tok han og instruktører i distriktet imot leder for justiskomiteen, Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet, med på IP-trening i Bodø.

– Vi ønsker å vise politikerne som er engasjert i poltiiet hva vi trener på og belyse flere sider av debatten som pågår i media. Nå viser vi reelle caser fra Norge og hvordan vi kan løse dem, forteller Kristiansen.

Tajik: – Vi må se hva politifolk vektlegger

Både i en nedlagt skole og midt på torget i Bodø ble Hadia Tajik vist hvordan politifolk besvarte skudd, hvordan de taklet trusler med våpen og hvordan de overmannet gjerningsmenn.

– Diskusjonen om hvordan politiet håndterer krevende oppdrag går hele tiden. Det er viktig som leder av justiskomiteen å være til stede. En politiker vil aldri fullt ut forstå hvordan det er å være politi. Derfor mener jeg det er viktig å snakke med så mange som mulig og observere treninger som dette for å lære, sier Tajik.

SE OGSÅ: Politiet i Oslo trener på T-banen i Oslo-natten.

Tajik og Arbeiderpartiet er mot generell bevæpning av politiet. Hun sier hun vil ta meg seg innspillene fra politifolkene i Bodø til diskusjonen om generell bevæpning i eget parti.

– Når politiet selv tar opp diskusjonen, så mener jeg vi som politikere av og til må gå inn i diskusjonen på politiets premisser, for å se hva politifolkene vektlegger, sier hun.

– Blir du overbevist til å være for bevæpning når du ser disse situasjonene?

– Det er gode argumenter for bevæpning, men så langt mener jeg likevel det er flere gode argumenter mot det. Det er absolutt situasjoner der våpen på hofta kan minimere faren, men også situasjoner der det kan bidra til å eskalere og skape vanskelige situasjoner. Det er en vanskelig vurdering både for politifolk som står i det, og for politikerne som skal ta belsutningen.

Vil ha fram de operative politifolkenes synspunkter

Hovedverneombud Kristiansen sier den store delen av de som jobber operativt i Bodø er for generell bevæpning.

– Men noen ansatte i Bodø er vel imot også. Er det ikke litt rart at distriktet inviterer en politiker for å vise at man bør ha bevæpning?

– Det kan du si, men vi vil belyse denne siden av debatten. Bevæpningsdebatten skal ha gode argumenter på begge sider. Det operative miljøet er glemt i debatten.

– Og hva er det viktigste argumentet for bevæpning for deg?

– Det er sikkerheten til befolkning og mannskapene. Vi har med midlertidig bevæpning vist i 15 måneder at politifolk håndterer dette. Jeg er opptatt av at politikerne skal få se hvordan vi jobber og at vi også løser situasjoner uten våpen. Vi ønsker bare et ekstra verktøy tilgjengelig til enhver tid, sier Kristiansen.

Hadia Tajik (AP) fikk på seg observatørvest da hun fulgte mannskaper i Bodø på IP-trening i går.
Vegard Kristiansen, hovedverneombud i Nordland politidistrikt, sier han vil vise politikere at politifolk kan løse oppdrag uten våpen – selv om det sitter på hofta.
Powered by Labrador CMS