NYUTDANNET I 2016: Knut Håkon Skofsrud og Eldbjørg Jensen fra da de var ferdigutdannet politi i fjor - klare for jobb.

Pustes i nakken av nytt PHS-kull

Knut Håkon Skofsrud og Eldbjørg Jensen gikk ut av Politihøgskolen i 2016. Med strøken paradeuniform var de klare for gjøre det de hadde utdannet seg til.

Publisert

Hun var klar for å bli politi - etterforske, pågripe kriminelle, forebygge kriminalitet. Å hjelpe innbyggere til å få et tryggere samfunn. Hun var godkjent for utrykningskjøring og kunne ta bevæpnede oppdrag.

Eldbjørg Jensen hadde datasystemene i fingrene, og hun var skolert i lovene hun skulle bruke som verktøy.

Men etter å ha søkt på rundt 100 ledige stillinger, begynner motet å svikte. 

– Jeg var kanskje naiv, som trodde på tidligere justisminister Anders Anundsen da han fortalte om jobbgarantien regjeringen ga oss som var ferdigutdannet i 2016. Vi skulle alle få jobb, var det vi hørte, sier 25-åringen fra Stavanger.

Hun har nå begynt å føle trykket fra 2017-kullet, som var ferdig utdannet i juni. 

– Vi ser nå at mange fra 2017 kullet har fått jobb. Det betyr at vi fra 2016 har begynt å rykke bakover i køen. Det er jo rimeligere for politidistriktene å ansette de som har godkjenninger som ikke er gått ut, og som kan gå rett inn på tjenestelister. Vi som var nyutdannet i fjor er jo ikke lenger operativt godkjent, slik at de som eventuelt skal ansette oss må koste ny  godkjenning på oss. Derfor blir vi ikke foretrukket, sier Jensen fortvilet.

Politiforum skriver i dag om millionunderskudd i politidistriktene, og at oppbemanningen i 2017 derfor settes på vent.

Samtidig ønsker regjeringen i statsbudsjettet å fjerne de øremerkede midlene til nyansettelser i 2018. Dersom regjeringen får flertall for forslaget, kan situasjonen bli enda verre for politidistriktene når det gjelder nyansettelser og dekningsgraden om to politiansatte per 1000 innbyggere innen 2020.

PLAN: Som nyutdannet politi uten politijobb etterlyser Eldbjørg Jensen en plan fra regjeringen for å oppfylle lovnaden om jobb.

Nytt håp

Hun fattet imidlertid nytt håp da arvtager, Per-Willy Amundsen overtok justisministerposten tidligere i år. «Alle politi utdannet i 2016 skal få jobb før juli», sa han.

– Men nok en gang ble jeg skuffet av nok en justisminister. Fra samme regjering. Hvorfor utdanner regjeringen flere politi enn de vil finansiere er for meg en gåte. For å si det slik, de fikk ikke min stemme under høstens valg, sier Jensen tørt.

Hun er åpen på at det siste året har vært det hun beskriver som «utrolig vanskelig». Den første tiden som arbeidsledig politi tok hun tilfeldige strøjobber som vakt på en psykiatrisk institusjon, slik at hun fylte en 100 prosent stilling. 

Hun er også tilbake på skolebenken i et studie innen samfunnssikkerhet. Sammen med flere arbeidsledige politifolk. 

KLAR: Knut Håkon Skofsrud har i over ett år ventet på politijobben. –Jeg er skuff et over at denne regjeringen med to ulike justisministere har lovet meg jobb i politiet uten at det har ført til noe, sier han.

– I det minste har jeg følelsen av å være i utvikling og at det går fremover. Men dukker det opp en mulighet i politiet, skal jeg seriøst vurdere å bryte dette masterstudiet, sier Jensen.

– Jeg skulle gjerne hatt en politijobb

24 år gammel var Knut Håkon Skofsrud ferdig utdannet politi. Men lønnsslipp fra politiet får  han ikke. Lovnaden fra to justisministere var verdiløs.

I dag er han 25 år. Det er gått 16 måneder siden han fikk overlevert sitt vitnemål fra Politihøgskolen. Men i stedet for politijobbing, jobber han fulltid som miljøterapeut på sikkerhetsseksjonen ved Blakstad psykiatriske sykehus. 

– Men jeg er klar for å gjøre en innsats i politiet, sier Skofsrud.

Selv om han har levert en haug med søknader til politijobber over hele landet, står han uten politijobb. 

Pekte ut yrkeskarrieren

Det var en opplevelse med en politipatrulje på Carl Berner i Oslo for noen år siden som pekte ut en yrkeskarriere innen politiet. En lørdagskveld fikk en kamerat trøbbel med noen som begynte å bråke med han.

LOVNADER: Skofsrud reagerer på justisminister Amundens lovnader om jobb for 2016-kullet. 

Skofsrud tenkte at her trengte de hjelp av politiet, så han ringte 112. Første politipatrulje var på stedet etter bare et par minutter. 

– De gjorde akkurat det de skulle og tok bråkmakeren med seg. Den truende situasjonen var løst. Jeg tenkte at det å ha en spennende hverdag i kombinasjon med det å hjelpe folk fascinerer meg. Det var hovedgrunnen til å ta politiutdanningen, sier Skofsrud.

Han tenkte aldri på at det skulle være noe problem å få jobb som ferdig utdannet politi, og fikk også gode tilbakemeldinger i praksisåret hos politiet i Drammen. 

– Jeg har alltid vært veldig glad i mennesker, og jeg opplever at jeg får god kontakt med de psykisk syke på Blakstad, og jeg får mye positivt fra de jeg kommer i kontakt med. Jeg søker alt av politijobber, og er klar for å bosette meg hvor som helst for å nå målet. Hos mine tre arbeidsgivere som jeg har i dag, har jeg avtale om at jeg kan slutte på dagen hvis politidrømmen går i oppfyllelse. 

– Politisk fanteri

Skofsrud øynet også håp da justisminister Per-Willy Amundsen før sommeren lovet alle i 2016-kullet politijobb innen utgangen av sommeren. 

– Nå skjer det, tenkte jeg, og meldte til mine arbeidsgivere at nå så det ut til å løsne, og de måtte være forberedt på at jeg skulle slutte. Men så skjønte jeg at det var jug og fanteri. Regjeringen hadde ingen planer om å oppfylle sin egen lovnad, sier Skofsrud.

– Hva tenker du om det?

– Jeg er skuffet over at denne regjeringen med to ulike justisministere har lovet meg jobb i politiet. Vi er fremdeles mange som ikke har fått jobb. Hvordan skal vi kunne tro på slike politikere? Folk ser jo rart på meg som er ferdig utdannet politi, men uten politijobb, sier Skofsrud.

Powered by Labrador CMS