Tøffing trosser sterke smerter

En alvorlig ryggskade stanset politibetjent Hans Amund Solbergs (31) operative karriere. Nå trosser han smertene og sykler Norge på langs.

Publisert Sist oppdatert

10. juni skal starten gå fra Nordkapp, og seks døgn senere skal han etter planen gå av sykkelen i Vest-Agder. Er det mulig?

For dem som kjenner Solbergs alvorlige sykdomshistorie, fortoner planene seg som en vill drøm.

– Det avgjørende for meg er å gjøre noe ekstremt, sier 31-åringen, som har nerveskader i ryggen som spesialister aldri har sett maken til.

Følg Solberg på Twitter: @hansasol

Smell i ryggen

Julen 2009 fikk politibetjenten fra Kongsvinger sin operative framtidskarriere i politiet knust, mens et svært aktivt idrettsliv gikk i grus.

Da han skulle skyve løs politibilen fra en snøfonn på Lillestrøm, hørte han et ekkelt smell i ryggen. Så gikk det fra deltagelse i ultraløp til spaserturer med rullator eller krykker.

– Det første jeg merket, var at følelsen i høyre ankel forsvant. Så viste det seg at også deler av hoften var følelsesløs. Smertene var uutholdelige, men legen ga meg bare smertestillende og ba meg oppsøke MR-undersøkelse selv.

På den private klinikken ble det avdekket en total nerveskade i ryggen.

– De trange nervekanalene ødelegger for bevegelighet og følelse i hofte og ankel. Det bar rett på operasjonsbordet, forteller Solberg.

Ikke vellykket

Men operasjonen på Elverum var ikke vellykket, og 31-åringen ble sendt til spesialist på Gjøvik, hvor han gjennomførte to nye operasjoner.

En så ung person med så alvorlige nerveskader hadde spesialisten aldri opplevd, tross hundrevis av operasjoner.

I ettertid vet Solberg at en operasjon innen 48 timer etter smellet kunne ha reddet ham, men timeglasset hadde for lengst rent ut.

I stedet ble det rullator, krykker og sykmelding i ett år. I fjor fikk han heldigvis ny jobb på operasjonssentralen i Oslo.

Som et stillas

Ryggsøylen hans er nå bygget opp på nytt, og nerveutganger er blokket ut.

– Ryggen min er som et stillas, konstaterer Solberg.

– Det er typisk meg, sier han bare.

Psykisk har det vært tøft å konstatere at det han elsket mest av alt, ikke lenger er realistisk å satse på. Men han takker gode kolleger på Romerike og i Oslo.

Det var minnerikt, så lenge det varte, å kjøre politibil.

– Jeg kan ikke sette meg ned og synes synd på meg selv. Så lenge jeg kan sykle, er jeg fornøyd, sier han optimistisk.

257 mil på setet

Hittil i år har 31-åringen bokført nesten 500 mil på sykkelsetet. Nå venter snart 257 mil til.

– Min eks-kollega på Romerike, Øyvind Kværner, blir med på turen. Han har syklet strekningen før, og vet hva det handler om. Vi må holde 28 km/t i snitt om vi skal klare dette, og det blir minimum 15 timer på setet hver dag.

Men en slik tur handler om mye mer enn bare fysisk form, men også om været.

– Jeg er forberedt på at det ikke går, men jeg vil fullføre selv om det blir på åtte eller ni dager, forteller han.

Planen er seks overnattinger.

– Men det er ikke sikkert det blir så mye søvn de siste døgnene. Vi tar med en camelback, ett sett superundertøy som benyttes når vi sover, noen slanger og noe nødvendig verktøy – ingen ting mer, sier Solberg.

Blir rekord

Noen få syklister med fullt støtteapparat og følgebil har syklet strekningen enda raskere.

– Men ingen har gjort det «unsupported» tidligere. Det blir derfor en rekord om to syklister når Lindesnes innen sju døgn, sier han, og legger til:

– Jeg skal presse smertene og tyne meg, selv om legene ikke akkurat har anbefalt det!

Powered by Labrador CMS