Politibetjentene Alexander Sjøvold Thofte og Vegard Kristiansen i Salten politidistrikt, sier de er skjerpet uansett om de bærer pistol eller ikke.

Politimenn om bevæpningen: – Vi merker ingen forskjell

– Vi har ikke fått noen negative reaksjoner på at vi er bevæpnet, sier politibetjentene Vegard Kristiansen og Alexander Sjøvold Thofte i Bodø.

Publisert Sist oppdatert

Politiforum møter de to politibetjentene i handlegata Glasshuset i Bodø. Med pistolen på låret spaserer de mellom shoppere og butikkansatte. Ingen glor. Flere tar kontakt.

– Jeg har ikke fått noen negative reaksjoner. Vi var på flyplassen i dag tidlig, og da var det noen som spurte oss om pistolen, sier Sjøvold Thofte.

På sin vei gjennom Glasshuset, stopper de og snakker med flere personer. En av dem, en bilselger, lurer på hvorfor de blir tatt bilde av.

– Jeg fortalte ham om trusselvurderingen og bevæpningsvedtaket. Han hadde ikke lagt merke til pistolen i det hele tatt. Jeg måtte nærmest peke på den før han så den, fortsetter Sjøvold Thofte.

Fin måte å teste på

De to politibetjentene er i utgangspunktet tilhengere av generell bevæpning av politiet. Under terrortrusselen i sommer fikk de en forsmak på hvordan det var å gå rundt med pistol på hofta.

– Vi erfarte det samme da, at det gjør liten forskjell at vi er bevæpnet. Samtidig tenker vi den midlertidige bevæpningen vi nå har, er en fin måte å teste dette ut på publikum på, i vanlig, ordinær tjeneste, mener Kristiansen.

– Er det noen forskjell for dere å nå skulle bære våpen hele tiden?

– Nei, jeg synes ikke det. Det er en ekstra ting i beltet. Det gjør ingen stor forskjell, svarer Kristiansen.

Han mener erfaringene fra terrortrusselen i sommer slår hull på argumentet om at publikum har en høyere terskel for å ta kontakt med bevæpnet politi.

– Det argumentet har ikke rot i virkeligheten. Folk vet at vi er bevæpnet nå, men kommer fortsatt bort til oss for å prate.

– Politiet er alltid utsatt

De to politibetjentene sier PSTs nye terrorvurdering ikke har påvirket dem nevneverdig. Begge understreker at de alltid er skjerpet og «på» når de er på jobb, uavhengig av om de bærer pistol eller ikke.

– Politiet er et maktorgan, og vil alltid være mer utsatt. Derfor er det bra at PST gjør oss oppmerksomme på at politifolk utpekes som mål, og bra at justisministeren tar grep og gir bevæpning, sier Kristiansen.

– Er dette starten på en generell bevæpning av norsk politi?

– Alt tyder på at vi kommer til å være bevæpnet en stund. Fire uker er nok bare starten. Jeg tror dette er starten på framtiden, sier Kristiansen, og fortsetter:

– Jeg vil nødig være i en situasjon som i Danmark eller Sverige hvor politifolk må bli drept før politiet blir bevæpnet.

Politibetjentene Alexander Sjøvold Thofte og Vegard Kristiansen i Salten politidistrikt, sier de er skjerpet uansett om de bærer pistol eller ikke.
Powered by Labrador CMS