Politiets nye jakker: Se detaljene og bildene

Ulike materialer, forsterket bæreløsning og ny design. De nye jakkene er på vei ut i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Mandag viste politidirektør Odd Reidar Humlegård fram den nye politijakka til moteredaktøren i ukebladet KK. Nå viser fagfolkene i Politiets fellestjenester (PFT) fram detaljene i jakkene til fagbladet Politiforum.

De nye jakkene ankom nemlig de første politidistriktene denne uka. Nå kan politiet endelig se de tre jakkene fra Arc'teryx med uniformering og emblemer. Disse jakkene får politiet nå:

  • En isolasjonsjakke i primaloftmateriale, eller Coreloft, som Arc'teryx kaller sin variant. Dette er et syntetisk materiale som varmer godt på kalde dager. Jakka skal bæres som et lag under de andre jakkene og er ikke uniformert. Jakkas navn er Arc'teryx Atom LT.
  • En uniformert softshelljakke. Den er fullt utstyrt med bæreløsninger og reflekser. PFT regner med at dette blir den vanligste jakka for mange politifolk.
  • En uniformert skalljakke i goretex. Denne er også utstyrt med bæreløsninger og reflekser. Den er vann- og vindtett, og har hette. Dette er en variant av den populære Arc'teryx Alpha.

Se flere bilder av jakkene nedover og nederst i saken!

Alle jakkene er en del av den kanadiske produsentens «law enforcement and army»-linje. Som Politiforum tidligere har belyst, er det nye jakkekonseptet over dobbelt så dyrt som skinnjakka. Men PFT mener brukernes behov og komfort har blitt hørt gjennom omfattende testing, og at kvaliteten på de nye jakkene ligger langt over den gamle skinnjakka, som ble lansert til OL på Lillehammer i 1994.

Distriktene har tidligere i år forhåndsreservert et antall jakker. Deretter har den enkelte polititjenestemann- og kvinne i distriktene som har reservert, bestilt hver sin personlige jakke. Alle de tre jakkene kommer i samme størrelse til den enkelte brukeren, og leveres i størrelsene XS, S, M, L, XL og XXL.

Flytter refleksen og forsterker jakkene på utsatte områder

Da PFT satte i gang anbudskonkurransen for nye jakker for noen år siden, stilte de få krav til produsentene. De ville heller se hva markedet kunne tilby. Men ett av kravene de faktisk valgte å stille, var en god bæreløsning for samband.

– Festet for samband er sydd i to bredder og i ulike høyder, slik at man kan tilpasse individuelt. Bak bæreløsningen er jakken forsterket med flere lag, slik at den ikke opplever samme slitasje som på skinnjakka, der sambandet nærmest kunne gnage hull i jakka, forteller Elisabeth Stø Flatla, seksjonsleder for uniform og bekledning i PFT.

Se flere bilder nedover og nederst i saken!

Skalljakka fra har ekstra forsterkning på hoftene, for å beskytte stoffet i jakka ved beltet. Lommene på jakka sitter forholdsvis høyt oppe på magen, slik at de ikke kommer i konflikt med utstyrsbeltet. Under armene er det ventilasjonsåpninger.

De rutete refleksene som satt nederst langs jakkekanten på den gamle skinnjakka, er flyttet opp til brysthøyde og under skulderbladene på ryggen på de nye. Årsaken var at mange brettet opp skinnjakka for å få plass til beltet, og at refleksene med det ble lite synlige.

– Nå har vi både en kortere jakke og har løftet refleksene. Det gir bedre synlighet, sier Flatla.

Jakkenes design, utover det Arc'teryx allerede har gjort i selve produksjonen av jakka, er gjort av PFT selv.

Lettvest og tre lag på én gang

De tre jakkene er dimensjonert for hverandre. De er beregnet å kunne bæres sammen, uten at det skal oppleves klumpete. De er tilpasset til bruk av TTV, lettvest, under jakkene, ved at de har god bredde i skuldre og rygg.

– Brukerne spør om det ikke blir mye med tre lag. Men jakkene er funksjonelle og passer hverandre. Du kan løfte armene uten at jakka trekkes opp langs sidene, lover Henning Fredriksen, avdelingsdirektør for materiell i PFT.

– Med tre jakker speiler vi også det private markedet. Når man går i fjellet bruker man ulike lag for å kunne tilpasse seg vær og forhold. Nå kan vi ivareta ulike forhold i hele landet, mener Flatla.

Tidligere har det vært diskutert om en ny jakke bør være stikksikker. Det er ikke de nye jakkene heller.

– Hvis noen vil stikke eller skyte gjennom en jakke, så vil man få det til. Hvis ikke vil man måtte lage en jakke som sitter som en boks rundt politifolkene som bruker den. Nå er det både plass til lettvest under jakkene, og det er også beregnet at man kan bære tung vest på utsiden av jakkene. Bruker man verneutstyret sitt, sammen med operative ferdigheter og kunnskap, så er sikkerheten ivaretatt, sier Fredriksen.

Enklere vedlikehold

Av andre praktisk funksjonalitet, trekker PFT fram at det skal bli bedre å feste kabel fra sambandet nå enn tidligere. Kabelen skal legges tett langs jakkekragen, og festes i skjorta eller et lag innenfor kragen. Instruksjoner på hvordan det gjøres, vil PFT sende ut til distriktene.

Flatla trekker også fram at tekstilplagg, som de tre nye jakkene er, er lettere å vedlikeholde.

– Du kan jo spørre politifolk hvor ofte de vasker jakkene sine. Det er nok ikke ofte. Nå kan man vaske dem, og PFT selger også vedlikeholdsprodukter gjennom politiets nettbutikk, slik at man kan ivareta jakkene og gi dem lengst mulig levetid

Se detaljbildene!

Refleksen er flyttet opp på ryggen, og tilsvarende høyt opp på brystet på forsiden, for at den ikke skal brettes opp og bort over utstyrsbeltet.
Bæreløsningen gjør at man kan feste samband i ulike høyder og ulik bredde på brystet.
Tre jakker på en gang - det er det faktisk meningen at politifolk skal bære.
På dette bildet ser du forsterkningen ved hoften på skalljakken. Den skal beskytte mot slitasje fra utstyrsbeltet.
Baksiden av bæreløsningen er forsterket både på softshell- og skalljakke. Dette for at ikke bæreløsningen til sambandet skal gnage gjennom stoffet over tid.
Under armene er det ventilasjonsåpninger med toveis glidelåser. Dette kommer både på softshell- og skalljakke.
Den uuniformerte varmende jakka skal brukes under de andre jakkene som et varmende lag på kalde dager.
Her er softshelljakka. Refleksene er flyttet opp til brysthøyde.
Den ytterste skalljakka skal beskytte mot vind og vær. Den har integrert hette i kragen.
Powered by Labrador CMS