Nye politijakker prøves i hele landet

Av ni jakkekonsepter du aldri har sett før, skal ett erstatte dagens skinnjakke.

Publisert Sist oppdatert

Politibetjent Kjersti Linnerud Olsen på Gjøvik tar på seg noe som ligner en tynn dunjakke. Og utenpå der igjen en skalljakke. To jakker på én gang.

– Det kan kanskje bli litt mye med begge jakkene inne i patruljebilen, men hvis man står ute i ruskevær kan jo skalljakka ta unna for litt vær og vind, tenker Olsen.

Hun er en av mange politifolk i distriktene som nå prøver ut ulike forslag til nye T2-jakker. Jakkene skal erstatte dagens skinnjakke. Ni jakkekonsepter prøves ut i distriktene i løpet av et halvt år. På Gjøvik politistasjon prøver tre av politibetjentene tre ulike jakker på tur.

– Jeg skal prøve denne i to måneder, og så bytter vi. Deretter gir vi poeng for hva vi synes, forteller Olsen.

Jakkenes egenskaper i vann, vind og ulike temperaturer skal evalueres. Det samme skal funksjoner som krager, hette og åpning, samt løsninger for samband, verneutstyr og praktiske detaljer.

Flere jakker i én

Jakka, eller jakkekonseptet, som Olsen nå prøver ut i daglig tjeneste, består av de to jakkene som kan brukes hver for seg eller sammen. Olsen bruker for det meste den tynne dunjakka alene nå på vinteren.

– Men jeg frøys litt da jeg stod på en trafikkulykke for en tid tilbake, innrømmer hun.

Olsen forteller at hun er glad i dagens skinnjakke også.

– Og det er ikke bare nostalgi som gjør at du liker skinnjakka?

– Nei, det er det ikke. Den er slitesterk og har blant annet praktiske lommer. Men det er mange jakker på utprøving. Det kan godt hende det finnes en som er bedre enn skinnjakka, tror Olsen.

Et annet konsept som er på utprøving på stasjonen består av enda en jakke – totalt tre deler. En softshelljakke, en fleecejakke og en skalljakke. Denne skal Olsen prøve senere.

Prøves i 14 distrikter

Rune Andersen, politiinspektør i Politidirektoratet, forteller at engasjementet ute i etaten har vært enormt.

− Politiets Fellestjenester har dessverre måtte si nei til flere som ønsker å delta i testen. Antallet var avhengig av antall tilbud som kom inn i konkurransen, sier Andersen.

Han forklarer at testteam på tre og tre, slik som på Gjøvik, nå prøver tre jakker hver som de rullerer på. Ingen team har lik sammensetning av jakker.

− Totalt er det rundt 120 tjenestepersoner som deltar i testen i 14 distrikter. Formålet er å involvere brukerne på en god måte, og det er videre viktig å avdekke klimatiske og geografiske utfordringer og se hvordan jakkene dekker ulike behov innen ulik tjeneste, forklarer Andersen.

Temperatur er et av elementene Olsen på Gjøvik har lagt merke til. Hun kunne også tenke seg en varm vinterjakke i tillegg.

– Det kan nok være vanskelig å finne én jakke som dekker alle steder og tjenester, tror Olsen.

− Vi kunne jo hatt en vanlig jakke og en annen varm jakke når det er behov for det, så lenge farge og uniformering er lik, mener hun.

Også UEH og hundetjeneste prøver

Et av distriktene med flere ulike testteam er Sogn og Fjordane. Arne Myren, som er koordinator for brukertesten i distriktet, opplyser at distriktet tester ut jakker på fire ulike steder.

− Det er tre og tre personer som tester i Sogndal, Måløy, Florø og Stryn. De ulike stedene kan ha litt ulikt klima, ettersom noen ligger langt ute i fylket, mens andre steder ligger mer inne i landet, forteller Myren.

Totalt er det tolv personer som prøver jakker, og i Sogn og Fjordane får også ansatte med spesialfunksjoner testet jakkene til sitt formål.

− I Stryn prøves jakkene blant annet av en hundefører. Også UEH-folk tester jakkekonsept.

Glad for å få påvirke

På jakkene Olsen nå prøver i tjeneste på Gjøvik har hun midlertidig uniformering.

− Testjakkene har ikke permanent etatsprofilering, men i stedet en hurtiguniformeringsvest og en spesiallagde ermlets som skal brukes under test. Dette er midlertidige løsninger i testperioden som er godkjent av Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser Andersen i POD.

Politibetjent Olsen trekker blant annet fram festene til samband på de to jakkekonseptene hun viser fram som forskjellige. Sambandet henger og slenger litt på brystet på den ene.

– Det er mange egenskaper og funksjoner som skal fungere på én jakke, sier hun.

Skjemaene hun fyller ut med evaluering av jakkene skal etterhvert sendes inn til Politiets Fellestjenester. Målet er at et jakkekonsept skal velges og være i bruk i politiet høsten 2016. Olsen synes det er fint at politifolks vurdering er med i avgjørelsen.

– Det er viktig med utprøving og fint at vi kan være med å påvirke. Jeg er sikker på at man kommer fram til en bra jakke til slutt, forteller Olsen.

Kjersti Linnerud Olsen i en jakke du aldri har sett før. Den brukes i tjeneste med midlertidig logo og uniformering.
Her er to andre jakker på utprøving i et av de 14 distriktene.
Powered by Labrador CMS