Ny side av Internettkriminalitet

I denne utgaven av Politiforum har vi valgt å rette søkelyset mot kriminalitet som skjer via Internett.

Publisert Sist oppdatert

Ikke det Internett vi vanligvis kjenner, men en til nå nesten ukjent del av nettet hvor trafikken i praksis ikke kan spores gjennom politietterforskning.

Et sted hvor politiets søkelys aldri når: Inn i kriminalitetens dypeste skygger.

Ved første øyekast ser det komplisert ut. Ord som «proxyservere», «bitcoins» og «Spendon» kan gi inntrykk av at dette er vanskelig for kriminelle å bruke.

Men når en norsk 16-åring fra gutterommet har skjønt hvordan han kan bestille fem gram hasj til festen om 7-8 dager, anonymt levert til postkassen hjemme, er det grunn til å våkne.

Når den samme 16-åringen forstår hvordan man ordner med sporløs betaling via kontantkort, for så å kjøpe bitcoins til å betale for varene med, vil det være illusorisk å tro at kriminelle etterhvert ikke vil bruke dette i stor skala.

Allerede er bruken på skjulte nettsteder i ferd med å bre om seg. Men omfanget kjenner ingen. Hele den teknologiske løsningen er designet for å unngå muligheter til å spore datatrafikken.

Politiet er ikke i nærheten av å ha oversikt over kriminaliteten som skjer her. Å kjøpe fem gram hasj blir bagateller i forhold til det andre som tilbys åpenlyst, og som du kan lese mer om her.

Politiforum tror det er bra vi har en justisminister med bakgrunn blant annet fra IKT-bransjen. Det gir håp om en sentral politisk forståelse for behovet for å styrke politiets innsats og kompetanse på området.

I år er Kripos tilført 15,2 millioner for å styrke politiets tilstedeværelse og etterforskning på Internett. Det er bra, men bør bare være en begynnelse.

Risikoen for å bli avslørt må øke, og politiet må gjøre seg mer synlig, samtidig som de må infiltrere miljøene som forsøker å tjene penger på
kriminalitet via Internett.

Den skjulte Internetthandelen går over landegrensene. Det forsterker
behovet for et godt internasjonalt politisamarbeid.

Hvis politiet skal gjøre razzia i fem forskjellige land og beslaglegge 25 ulike servere på samme tid, krever dette gode internasjonale avtaler.

Brøt instruks - reddet familie

Operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen tok resolutt affære da byens eneste patrulje var for langt unna til å hjelpe. En ruset soldat slo seg inn i huset til en familie, og ropte at han skulle drepe.

Uten å vente på forsterkninger, tok Syvertsen seg raskt til huset. Uten å betenke seg overmannet han mannen.

– Vi skal egentlig ikke rykke ut alene, men jeg hadde ikke noe valg, sier Syvertsen.

Kirkenes-familien er takknemlig for at Syversen brøt reglementet. Vi slutter oss til hans politimester som sier hun er stolt over å ha en slik tjenestemann i etaten.

Politifolk som evner å tenke praktisk utover stivbeinte regelverk kan være liv verdt.

Powered by Labrador CMS