Malinois' framtid som politihund skal opp til vurdering i vår.

Hundeekspert: – Politiet har skutt seg selv i foten

Hundeeksperter utenfor politiet advarer om store konsekvenser ved å stoppe testing av malinois. – Synes synd på politifolkene.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Politiforum forrige helg kunne fortelle at PHS har bestemt seg for å midlertidig stoppe mental testing av hunderasen malinois, har ikke reaksjonene fra hundemiljøet latt vente på seg.

Peder Zeiner Christiansen er konsulent innen tjenestehund. Han har oppdratt en rekke hunder, deriblant flere malinois, og har erfaring både fra Forsvaret og Norsk Folkehjelp. Han er en av landets fremste eksperter på tjenestehund.

– En slik avgjørelse vil føre til store konsekvenser også utenfor politiet. Hvis politiet mener det er en farlig rase, så er det et kraftig signal å sende. Det vil kunne påvirke publikum og for eksempel sivile oppdrettere, som også politiet er avhengige av, mener Christiansen.

Les også Christiansens innlegg: «Mallen er kommet for å bli»

Den erfarne hundetreneren mener stopp av malinois i politiet også kan påvirke andre aktører som bruker rasen.

– Norsk Folkehjelp bruker utelukkende malinois. Da snakker vi om tusenvis av hunder som leveres rundt i verden. Se for deg en redningshundekvipasje som kommer til et sted. Hva slags syn skal de bli møtt med, når politiet sier at den er for farlig? Forsvaret og politiet har et samarbeid der man enkelte ganger henter hunder fra hverandre. Hundemiljøet er en slags sirkel. Jeg håper politiet vil trekke inn andre etater i kartleggingen av rasen, sier Christiansen.

Synes synd på hundeførere hvis de havner i retten

Rune Fjellanger har nærmere 40 års erfaring med trening av hunder og har blant annet ti års erfaring med hund i FN-systemet.

Han har vært sakkyndig i rettssaker der hunder er involvert. Nå synes Fjellanger synd på hundeførerne i politiet:

– Jeg blir fortvilet når jeg leser at man vurderer om malinois er egnet for politiet. Jeg synes så synd på politifolkene hvis en sak med en malinois dras inn i retten. Forvarere vil bruke avgjørelsen som er tatt nå for alt det er verdt i negativ betydning. Politiet har skutt seg selv i foten.

I dag driver Fjellanger blant annet et selskap som bruker spesialsøkshunder i et labratorium, der de leter etter rust på utstyr fra oljeindustrien. Gjennom årene har Fjellanger prøvd ut en rekke vanlige hunderaser til søk. Og dommen er klar:

– Jeg sitter igjen med en cocker spaniel og sju malinois. Snart skal jeg hente fem malinois til.

For rasen er unik, mener Fjellanger.

– Jeg har prøvd labradorer, schaefer og andre raser i nær 20 år, men de har falt av i tur og orden. De mister piffen, markerer feil og finner på nye løsninger. Hundene må anstrenge seg ekstremt over tid og kunne gå inn gang på gang på gang, før de til slutt lykkes. Det er kun malinois som klarer det, forklarer Fjellanger.

Mener andre faktorer en rasen spiller inn

Christiansen påpeker i innlegget han har skrevet at han på tross av å ha trent opp flere malinois de siste tolv årene, ikke er noen «rasemann», ingen raseentusiast, for malinois. Men også han mener rasen har unike egenskaper som samfunnet har bruk for i tjeneste.

Bakgrunnen for at politiet skal vurdere om malinois er egnet for å være politihund, er uønskede hendelser med rasen. Spesielt er det to alvorlige hendelser som har oppstått de siste årene: Pelle-saken i 2013 og en hendelse på en kennel i fjor, da en ansatt ble skadet etter å ha blitt bitt flere ganger. Etter sistnevnte angrep ble hunden avlivet.

– Er det ikke bedre å være føre var og stoppe nå mens man undersøker, for å være sikre på at mennesker ikke blir skadet av potensielt farlige hunder?

– Min tanke er at hendelsene med politiets malinois ikke har noe med rasen å gjøre. Men det kan være to andre faktorer man kan diskutere. Det ene er situasjonen hendelsen oppstår i, som kan bestå av en rekke uheldige tilfeldigheter. Sånn var det kanskje i Pelle-saken. Jeg kjenner ikke hendelsen på kennelen, men det andre man kan diskutere er om man bør sette skarpe hunder på en sivil kennel. Man kan se på slike rutiner, sier Christiansen.

Også Fjellanger mener problemer med hundene ligger andre steder enn i rasen.

– Nei, det ligger ikke der. Det handler om grunntrening og forståelse for at hundene er individer med ulike særtrekk. Ingen vil at noen skal bli skadet, men det handler i så fall om kunnskapsløshet, heller enn at rasen må unngjelde som helhet. Man kan ikke fjerne alle hestekreftene på en bil fordi den kan drepe deg i neste sving. Det handler om at den bak rattet må ha lært å styre.

Politidirektoratet støtter PHS i å stoppe testing midlertidig

Politiforum har stilt flere spørsmål til Politidirektoratet, blant annet om man har vurdert konsekvensen av vedtaket og om det ikke finnes andre alternativer.

Gjennom kommunikasjonsavdelingen i POD svarer seksjonssjef i POD, Jørn Schjelderup, følgende i en e-post:

– POD støtter PHS sin beslutning om stans av testing av nye hunder av rasen malinois inntil videre dokumentasjon og erfaringer er innhentet. Dette har ingen konsekvenser for de hundene som allerede er i tjeneste og vil ikke ha noen betydning for beredskapen når det gjelder politihunder på landsbasis.

POD skal nå kartlegge rasen fram mot sommeren. POD har tidligere påpekt at det er for tidlig å trekke konklusjoner, kartleggingsarbeidet er fortsatt i startfasen.

– Vi vil ha tett dialog med PHS og samarbeidspartnere internasjonalt for å høre deres erfaringer, skriver seksjonssjef Schjelderup i e-posten.

Peder Zeiner Christiansen.
Rune Fjellanger.
Powered by Labrador CMS