Nytt og mykt gulv legges i treningsfasilitetene, slik at man blant annet kan trene arrestasjonsteknikk. (Foto: Torkjell Trædal)
Det er mye plass i det nye treningssenteret. I denne delen kan det være mulig å kjøre inn biler. (Foto: Torkjell Trædal)
Snart skal de ulike rommene bygget i en tidligere lagerhall innredes. Instruktører kan følge det som skjer fra fugleperspektiv. (Foto: Torkjell Trædal)
Det nye treningsbygget har flere etasjer, og på et platå på utsiden kan man bevege seg rundt hele bygget. (Foto: Torkjell Trædal)
Her, bak den spesielle fasaden til det gamle Kodak-bygget på Trollåsen, skal politiet i Oslo og nasjonale bistandsressurser trene. (Foto: Torkjell Trædal)
Politifolk på trening kan komme inn i et bylignende miljø, bygget opp i en stor tidligere lagerhall. (Foto: Torkjell Trædal)

Bli med inn i Oslo-politiets nye treningspalass

Har tatt farvel med helseskadelige og upraktiske øvingsbygg: Politiet i hovedstaden er på plass i nytt treningsanlegg.

På Trollåsen, like sør for hovedstaden, ligger bygget der distriktets innsatspersonell og nasjonale bistandsressurser skal trene de kommende årene.

Det var i fjor sommer at treningsanlegget på Fornebu ble stengt på dagen, på grunn av helsefare. Etter utbedringer trente politiet videre i deler av bygget, samtidig som de var på leting etter en annen løsning.

1. september var de på plass i nye treningsfasiliteter, 12 kilometer fra politihuset på Grønland.

– Et vanvittig steg

Det er i bygget til den gamle fotogiganten Kodak at politiet nå skal drive trening. Øvingsbygget på rundt 15.000 kvadratmeter skal huse trening og godkjenning av rundt 1200 IP3- og IP4-godkjente politifolk. Også Beredskapstroppen, Bombegruppa og Org.krim vil trene i bygget.

Jo Vhile i Oslo politidistrikt er glad for å ha nytt treningsbygg på plass.
Jo Vhile i Oslo politidistrikt er glad for å ha nytt treningsbygg på plass.

– For Oslo er dette et vanvittig steg. Ledelsen har tatt ansvar, og vi har fått et bygg som kan romme mye aktivitet parallelt, forteller Jo Vhile, sjef for politioperativ fagutvikling i Oslo politidistrikt.

De store lagerhallene er bygget om til situasjonsrom, som snart skal fylles med møbler og interiør. Alt for å gi best mulig trening til politifolkene som skal trene.

– Det er uteareal som gjør at man kan kjøre biler inn hit, og så gå inn i et bylignende miljø. Dette området er stort og kan deles opp i mindre rigger, slik at man kan drive detaljtrening flere steder på en gang. Vi har også mindre rom der vi kan drive situasjonstrening for enkeltpersoner, sier Vhile.

Tidligere har politiet blant annet savnet muligheten til å trene i mørke omgivelser. Det får de nå.

– Nå får vi en del som kan mørklegges helt. For politiet skjer mye når det ikke er sol ute, kanskje en kveld i mørket. Dette gir mulighet til å bli kjent med lykt og lys.

Rent og pent

Leieavtalen er på fem år, og bygget er planlagt vedlikeholdt av eieren, i motsetning til det gamle bygget på Fornebu. Der var oppholdsrom og gulv preget av dårlig hygiene.

På Trollåsen er det lagt skinnende nytt laminat i et eget undervisningsområde, samt i kontorlignende rom. Det gjør at politiet er sikret ålreite forhold når de må gå gjennom teori og planer.

– Og for instruktørene som er mye her ute, blir det en annen hverdag, konstaterer Vhile.

Her ligger bygget:

Til toppen