Revidert nasjonalbudsjett 2024:

Regjeringen foreslår 1,9 mrd. kroner til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste

Forslag til revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i dag. Der foreslås det blant annet 1,6 milliarder til politiets grunnfinansiering.

HØYE FORVENTNINGER: Justisminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Mortensrud i forbindelse med opprettelsen av nye polititjenestesteder i Oslo. Kriminalitet i hovedstaden har den siste tiden skapt bekymring.
Publisert Sist oppdatert

I dag tirsdag foreslår regjeringen hva som kan få mer penger, både i politiet, og en rekke andre sektorer i revidert nasjonalbudsjett. 

I budsjettet står det:

«Ifølge politiets trusselvurdering for 2024 har trusselen fra organisert kriminalitet i Europa aldri vært større. Regjeringen er i gang med å styrke innsatsen mot gjengkriminalitet og narkotikasmugling. Regjeringen foreslår 1,9 mrd. kroner til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste.»

Politiforum har det siste året dekket hvordan stram økonomi har ført til stadig færre ansatte ute i politidistriktene, mer sykefravær og innsparinger.

løpet av 2023 mistet politidistriktene 375 politifolk. For å unngå en ytterligere svekkelse i bemanningen og Norges beredskap, varslet Justisdepartementet allerede i februar i år at politiet ville få 155 millioner kroner ekstra til å styrke bemanningen.

Nøkkeltall i budsjettforslaget:

  • 1,6 milliarder til politiets grunnfinansiering
  • 115 millioner til politiets registreringskapasitet
  • 150 millioner til PST

Regjeringen foreslår også å styrke Tolletaten gjennom flere tollere på vakt og nytt kontrollutstyr.

I en pressemelding i dag skriver regjeringen at de skal knuse gjengkriminaliteten, og at de styrker politiet betydelig.

Vil gi 300 millioner til gjengsatsning

«Regjeringen foreslår derfor 1,6 milliarder kroner ekstra til politiet i 2024, 1 milliarder kroner mer enn tidligere varslet.» står det.

– Ungdomskriminaliteten har økt, vi har hatt flere drap og det har vært åpen gjengvold. Slik skal vi ikke ha det i Norge. Regjeringen styrker derfor politiet og staker ut kursen for å knuse gjengkriminaliteten. Derfor foreslår regjeringen å umiddelbart øke innsatsen mot organisert kriminalitet, kriminelle gjenger og kriminelle nettverk med 300 millioner kroner nå i 2024, og en varig styrking på 600 millioner kroner i året fra 2025. Dette gir politiet nødvendig forutsigbarhet til å iverksette tiltak og øke bemanningen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i pressemeldingen.

I slutten av april sa politimesteren i Oslo Ida Melbo Øystese at Oslo politidistrikt skal øke tilstedeværelsen og satse hardere i utvalgte bydeler. 

Øystese fortalte dette ble gjort gjennom å flytte politibetjenter fra andre oppgaver, uten at hun ville gå inn i hva som ble nedprioritert.

Vil investere i IT

Regjeringens forslag legger ifølge pressemeldingen opp til at politiet kan gjøre nødvendige innvesteringer i IT-systemer, dekke kostnader til eiendom og innvesteringer som sikrer utstyr til godt politi operativt arbeid.

I fjor gikk Politiets IT-enhet (PIT) med 200 millioner kroner i minus. Enheten hadde 1,6 milliarder kroner å rutte med, men mener de burde ha mer.

Lederen for PIT, Catherine Janson, har tidligere sagt til Politiforum at politiets IT-systemer er et gammelt røkleverk. 

– Vi har veldig mye gammel og sårbar teknologi som ikke er bra i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i, sa Janson i november.

Powered by Labrador CMS