Trapper opp tilstedeværelsen: Politimesteren vil ikke si hva som nedprioriteres

Oslo politidistrikt satser hardere på spesifikke områder for å bekjempe kriminalitet og utrygghet ved å flytte på ressurser.

SETTER INN TILTAK: Politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt.
Publisert Sist oppdatert

Oslo politidistrikt skal nå iverksette en målrettet innsats i prioriterte områder i hovedstaden for å bidra til økt trygghet og hindre kriminalitet.

Politimester i Oslo Ida Melbo Øystese innrømmer at satsningen går på bekostning av andre politioppgaver, og at det politidistriktet gjør er å flytte mer ressurser ut til innbyggerne.

– Det har også gjenspeilet budsjettprosessen i politidistriktet, hvor vi i år har styrket de tre geografiske enhetene på bekostning av andre oppgaver i politidistriktet. Jeg skjønner da at det er naturlig å stille spørsmål om hvor vi tar pengene fra og hva vi prioriterer ned. Som politimester er det vanskelig for meg å være konkret på det spørsmålet, fordi jeg ikke ønsker å forsterke sårbarheten i andre deler av virksomheten, ved å gjøre det offentlig kjent.

Øystese ønsker heller ikke å gå i detalj om budsjett og antall politifolk.

Utrygge innbyggere

Justis- og beredskapsministeren deltok på pressekonferansen sammen med arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og lederne for de tre geografiske driftsenhetene i Oslo politidistrikt: Gry Lene Sem (Enhet vest), Frode Larsen (Enhet sentrum) og John Roger Lund (Enhet øst).

 Flere hendelser som har skapt utrygghet blant innbyggerne i Oslo den siste tiden, noe Mehl også nevnte.

– Det har vært mye uro knyttet til Grønnland de siste ukene, og funn politiet har gjort, sa hun.

Politiet har gjennomført en trygghetsundersøkelse blant innbyggerne i Oslo, Asker og Bærum, hvor flere enn 30.000 innbyggere har svart på undersøkelsen.

ØKER TILSTEDEVÆRELSEN: Politiet la i dag tirsdag frem hvilke områder i Oslo, Asker og Bærum som vil bli deres prioriterte områder.

– Mange føler seg utrygg, kanskje flere enn det vi trodde. Slik kan vi ikke ha det, la hun til.

Mehl ønsker at politiet skal være enda mer ute blant innbyggerne og bli kjent med lokalsamfunnet. 

I en pressemelding fra politiet står det at politiet skal styrke innsatsen mot kriminelle nettverk og aktører. 

«Tiltakene som settes inn i de ulike områdene kan variere. Overordnet handler det om at politiet legger opp til ekstra tilstedeværelse – både med uniformert og sivile patruljer. Og vi skal prioritere etterforskning og oppfølgning av barn og unge som begår kriminalitet og som utsettes for kriminell aktivitet.» står det videre.

Bekymret for økning i ungdomskriminalitet

De siste ukene har det vært flere skyteepisoder i Oslo. Natt til søndag ble en person skutt gjennom et vindu på en kebabrestaurant i bydelen Grønland. 

– Vi er bekymret for den økningen som vi har sett i ungdomskriminalitet det siste året. Og vi er spesielt bekymret for økningen innen bruk av vold og bæring av kniv, sa Oslos politimester Ida Melbo Øystese.

Oslo politiets sentrums-enhet er de prioriterte områdene Grønland og Tøyen. 

I vest er de prioriterte områdene Majorstuen, Sandvika og Asker sentrum, mens i øst er det Furuset, Mortensrud, Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal.

– Disse områdene er valgt ut på bakgrunn av analyser av antall politioppdrag og straffesaker som handler om utrygghetsskapende kriminalitet, omfanget av ungdomskriminalitet, synlige kriminelle nettverk og områder der det er stor opplevd utrygghet blant innbyggerne og lav tillit til politiet, sier Øystese.

Forventninger til revidert statsbudsjett

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lovet mer penger til politiet under pressekonferansen, men ønsket ikke å gå mer i detalj om summer, og sier hun må komme tilbake til dette når budsjettet kommer senere i mai. 

Politiforum har siden mars i fjor rettet søkelyset på konsekvensene av det stramme politibudsjettet, og det faktum at det stadig blir færre politiårsverk ute i distriktene.

Forventningene er derfor store når regjeringen legger frem revidert statsbudsjett 14. mai.

– De får se når revidert budsjett kommer. Vi skal satse tyngre. Det blir også en hardere kamp mot narkotika, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK for noen dager siden.

Også under Politiets Fellesforbunds arbeidsledighetskonferanse for kort tid siden ble dette nevnt.

Der var Vedum tydelig på at han ville være ærlig, og derfor ikke gi noen garantier, men at regjeringen kommer til å trappe opp satsningen fremover.

Powered by Labrador CMS