Interessen etter politiutdanningen har vært høy i mange år, og i år er intet unntak.
Annonse
Hele 4 284 har søkt opptak til Politihøgskolens 400 ledige studieplasser. Det tilsvarer en økning på 23,9 prosent sammenlignet med fjoråret, og konkurransen har ikke vært høyere siden 2018.
I går startet studieåret for de nye politistudentene ved Politihøgskolens i Stavern, som i år teller 160 politistudenter. For sjette året på rad økte også andelen kvinnelige søkere, til rekordhøye 56,8 prosent.
Blant dem som kom inn var Thuva Christine (21).
- Jeg har forventninger om at jeg blir utfordret, kommer litt ut av komfortsonen, og lærer mye nytt rett og slett, sier hun.
Thuva Christine har alltid ønsket å bli politi.
- Jeg søkte etter å ha vært i militæret, og håpet på at jeg kom inn, men jeg havnet på venteliste, men så kom jeg heldigvis inn likevel, fortetter hun.
En annen som har kommet inn er Kostas (24). Han forteller at han har høye forventinger til politiutdanningen.
- Jeg har hatt kompiser som har gått her, og som bare skryter av studiet. Jeg gleder meg veldig, sier han.
Kostas ønsker å jobbe som politi, fordi han er veldig interessert i å jobbe med mennesker.
- Jeg liker i tillegg å hjelpe folk, avslutter han.
Markus (25), som også har kommet inn på studie, trekker frem de samme grunnene til at han har søkt, som Kostas gjør.
- Også er det et veldig spennende yrke og veldig variert. Det er det som har drevet meg hit. Jeg forventer at det kommer til å bli intensivt og lærerikt. I tillegg til at man må sette seg inn i en helt ny rolle og lære seg å bli politi, sier han.
- Stort spenn
Under åpningsseremonien holdt assisterende rektor Tor Tanke Holm tale for studentene.
- Kjære studenter. Velkommen til Politihøgskolen, og gratulerer med studieplassen. Det er veldig fint å se dere. Jeg vet at mange av dere har sett frem til denne dagen veldig lenge, sa han.
Tanke Holm trakk frem at det er ti år siden terroren rammet Norge, og at terrorhandlingene minnet oss på betydningen av å ha et godt og effektivt politi.
- Utdanning er et av de viktigste virkemidlene for å bekjempe de kreftene i samfunnet, som setter demokratiske spilleregler og menneskerettigheter til side. I den sammenheng er politiutdanningen særlig viktig. Den skal kvalifisere dere til oppgaver for å beskytte nettopp demokratiet. Politiutdanningen skal gjør dere i stand til å fremme menneskerettigheter, slik at folk uansett bakgrunn kan leve i åpenhet og trygghet, sa han til studentene.
Tanke Holm trakk også frem at norsk politi er et politi i krisesituasjoner, i hverdager og på festdager.
Han benyttet også anledningen til skryte av at poenggrensen for å komme inn på PHS har økt.
- Hvorfor tror du politiutdanningen har blitt så populær?
- Jeg tenker at det først og fremst handler om at veldig mange ungdommer ser på det som et spennende yrke å jobbe som politi. Hvorfor gjør de det da? Jo, det må jo antagelig være fordi det blir vurdert som et viktig yrke, et yrke som befolkningen også har stor tillit til. Så dette med at statusen til politiet i Norge er så høy som den er, tenker jeg er en driver og en viktig årsak til at det er så mange som søker, sa han til Politiforum etter talen sin.
I år er studentene i aldergruppen fra 19 til 48 år.
Kort tid før studiestart, snakket Politiforum med avdelingsleder ved bachelorutdanningen ved Politihøgskolen i Stavern, Asle M. Sandvik.
– Jeg vil ønske alle studenter hjertelig velkommen til Stavern, både de nye og de som kommer tilbake etter praksisåret. Vi gleder oss veldig til å igjen ha studenter på campus og håper på et mest mulig normalt undervisningsår, sa han da.
Sandvik la også til at når det gjelder oppstart og korona satser de på en så normal oppstart som mulig.
– Vi vil selvsagt ha fokus på smittevern med god håndhygiene, vasking og så videre, men selve undervisningen vil bli tilnærmet normal. Larvik kommune har gitt alle ansatte ved PHS tilbud om prioritert to- dose med vaksiner, så de fleste ansatte vil være fullvaksinert innen kort tid. Kommunen jobber også med et opplegg for vaksinering av studentene, fortsatt han.
Bodø mest populært
Det var i 2019 at regjeringen besluttet at antallet politistudenter skulle kuttes fra 550 til 400. Hele kuttet ble tatt i Oslo, hvor det nå er 96 studieplasser. I tillegg har 144 kommet inn på Politihøgskolen i Bodø.
Poenggrensen for å komme inn på Politihøgskolen har som sagt økt, og dette er andre året på rad, til hele 56,5 i Oslo (tilsvarer en økning på 1,5 poeng fra fjoråret), 53,3 i Stavern (tilsvarer en økning på 1,6 poeng fra fjoråret) og 51,8 i Bodø (tilsvarer en økning på to poeng fra fjoråret).