I september viste tallene at det tok lenger tid for de nyutdannede å få jobb i politiet. Etter at regjeringen satte i gang en storstilt ansettelsesprosess for å nå målet om to politifolk per tusen innbyggere, har flere derimot fått jobb. Bildet er tatt under uteksamineringen fra Politihøgskolen i Oslo i 2019.

Tydelig økning for nyutdannede i jobb: - Ventetiden for mange er over

Siden september har 15 prosent flere fra 2020-kullet fått fast jobb i politiet. Til sammen har 82,2 prosent av fjorårets politistudenter jobb i politietaten.

Publisert

I desember ble det lagt frem urovekkende tall om antall nyutdannede som var i fast jobb i politiet. Siden 2015 hadde andelen nyutdannede som var i jobb i tredje kvartal det året de ble uteksaminert, sunket fra 72,5 prosent til 20,1 prosent.

Nå er tallene for fjerde kvartal 2020 klare, og de viser et bedre bilde for de nyutdannede fra Politihøgskolen.

Etter sommeren ble det satt i gang en storstilt ansettelsesprosess for å nå målet om to politifolk per tusen innbyggere, og 2. november meldte regjeringen at dette målet var nådd. Da statsbudsjettet ble lagt fram ble det også bestemt at de 400 koronastillingene som ble opprettet tidlig i pandemien, vil bli faste stillinger. Dette vises også på de nye tallene over antallet nyutdannede i jobb.

31. desember var 82,2 prosent av de som gikk ut av Politihøgskolen i 2020, ansatt i politiet. 22,4 prosent av disse var fast ansatt i en politistilling. Dette er 15 prosent flere enn i september i fjor.

Andelen nyutdannede som var i jobb fra tidligere årskull er også bedre enn det så ut i tredje kvartal. 85,6 prosent av 2019-kullet var fast eller midlertidig ansatt i politiet ved årsskiftet. Det er en økning på 7,7 prosentpoeng fra forrige måling. Antallet i jobb for 2018-kullet var på 90 prosent, en økning på to prosentpoeng, mens antallet i jobb er på 90,5 prosent for 2017-kullet. Dette er en økning på 0,8 prosentpoeng.

- Dette er gledelige tall. Ventetiden for mange er nå over, dette er positivt for den enkelte, men også for etaten og samfunnet. Vi håper at dette motiverer både nåværende studenter og fremtidige søkere til politiutdanning, sier rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS