HISTORISK MÅL ER NÅDD: PF-leder Sigve Bolstad, statsminister Erna Solberg og justisminister Monica Mæland møtte hverandre i kveld for å markere at målet om to per tusen er nådd.

Regjeringen: Målet om to per tusen er nådd

– Dette er en milepæl som vi har jobbet med i 15 år og som nå er nådd. Vi er fornøyd, sier PF-leder Sigve Bolstad.

Publisert

Det var ingenting å si på stemningen da PF-leder Sigve Bolstad, overrakte marsipankake til statsministeren Erna Solberg og justisminister Monica Mæland i kveld.

Bakgrunnen for markeringen er at regjerningen har meldt at det politiske målet om to politifolk per tusen innbyggere er nådd. Det skjer knapt en måned før målet skulle være innfridd.

– Dette er en milepæl som vi har jobbet med i 15 år og som nå er nådd. Vi er fornøyd, sa Bolstad under kakeoverrekkelsen.

Det var også statsministeren.

– Jeg mener at dette har vært et viktig mål vi har satt for oss. Jeg har også lyst til å si at dette har kostet oss litt i budsjettene. Også mener jeg at dette er selvfølgelig en forutsetning for at politireformen blir vellykket, sa Solberg.

Hun la til:

– Selv om oppbemanningen ikke var en nødvending del av politireformen, så er det sånn at du trenger mer fagkompetanse, flere folk, og ganske mye mer i politiet fremover. Men jeg er veldig glad for det, fordi vi satt oss dette målet da vi begynte, fortsatt hun.

LES OGSÅ: Monopoliti: Spillet om to per tusen

– God uke for norsk politi

Målet om to politifolk per tusen innbyggere ble lansert allerede i 2005 av daværende PF-leder Arne Johannessen. Tre år senere hadde også daværende politidirektør Ingelin Killengreen, satt sin signatur under ambisjonen. Målet skulle nås i 2020.

Det er justisminister Monica Mæland glad for at regjerningen har klart.

– Jeg tenker det er viktig å tikke av de målene vi setter oss. Vi har et politi som har en fantastisk utdanning i Norge, som nyter stor tillit og det gir trygghet. Derfor er det så viktig at alle deler av befolkningen føler at vi har en politidekning, som bidrar til å trygge folk, sa hun.

Mæland trakk frem at politiet har vært budsjettvinnere hvert år siden 2013, og at det har kommet til 3.200 flere ansatte i politiet siden da.

– Vi åpner også beredskapssenteret senere i uka. Det er jo det siste punktet på Gjørv-kommisjonen som vi her leverer på. Vi får et nasjonalt senter hvor vi får samlet alle våre nasjonale kapasiteter, får helikoptre, nye båter, og mye bedre treningsfasiliteter. I budsjettet har vi og lagt inn penger, slik at alle våre styrker ut i politidistriktene, skal kunne reise og trene, sånn at de skal kjenne og møte de de møter igjen i en kritisk situasjon. Dette er en god uke for norsk politi, fortsatte Mæland.

- Smertefullt, men nødvendig

Justisministeren har også vært på rundtur til landets tolv politidistrikt.

– Jeg har ikke møtt noen som vil reversere politireformen. Men jeg møter dem i Stortinget og vi kommer til å møte dem i valgkampen, så det kommer til å bli en grunnleggende debatt om hvor vil vi med politiet. Jeg mener det vi har gjort har vært viktig, smertefullt, vanskelig, og absolutt svakheter ved, men helt nødvending, avslutter hun.

Så grep PF-lederen ordet og sa at det var en seier for befolkningen at måloppnåelsen er nådd. Han presiserte også at det er viktig at man opprettholder målet også etter årsskifte.

– Når det gjelder strukturen så hadde vi det litt smertefull med å legge ned rundt 120 lensmannskontor og vi har fått færre tjenesteenheter. Men de er lovet at skal være robuste. Vi har ikke noe behov for å reversere, men vi har behov for at det som er igjen av struktur og kontor ute der folk bor, at det ikke ytterligere blitt tatt ned, da blir det vel mye sentralisering, avslutter han.

Powered by Labrador CMS