Politiets BL-system er ustabilt etter å ha vært nede i nesten ett døgn forrige uke.
Politiets BL-system er ustabilt etter å ha vært nede i nesten ett døgn forrige uke.

Viktig IKT-system er nede – datakaoset fortsetter

Politiets BL-system (basisløsninger) er nede. I snart en uke har det vært store problemer med systemet.

Publisert Sist oppdatert

Etter det Politiforum erfarer er datasystemet BL nede. Det har det vært siden i går, og det er andre gang systemet er helt utilgjengelig på en uke.

BL er et saksbehandlingssystem for straffesaksdata og dokumenter, og brukes av alle politidistrikter og særorganer. Det er ett av politiets aller mest sentrale systemer, og bidrar blant annet til registrering av nye saker, avhør og rapportskriving.

Torsdag for en uke siden gikk systemet ned i ett døgn. Etter lunsj i går, var systemet nede igjen. Politidirektoratet meldte i går ettermiddag at de forventet at systemet skulle være fikset til i dag, men det gikk ikke.

Kritisk for politiarbeidet

At systemet er nede medfører at politiet ikke får tilgang til straffesaksdata og må finne andre måter å skrive rapporter og registrere avhør på. Det brukes i stor grad av for eksempel etterforskere og ansatte på krimmen. Nå skrives rapporter og avhør på papir eller i word.

BL er avgjørende i straffesaksbehandlingen og kommuniserer også med en rekke andre av politiets datasystemer. Hvorvidt noen av disse er rammet av feilen, er ikke kjent. Hva som skjedde forrige torsdag, og hvorfor systemet fortsatt er ustabilt, er foreløpig heller ikke avklart.

Tross at systemet skal ha vært oppe å gå mellom fredag og i går, var det preget av store tregheter og ustabilitet. I praksis har enkelte opplevd at systemet har vært ubrukelig i arbeidstiden hele denne uka.

tweet1.PNG
tweet1.PNG

Det skaper frustrasjon blant politiansatte:

tweet2.PNG
tweet2.PNG

Wilfried Østgulen, fungerende IKT-direktør i Politidirektoratet (POD), sa til Politiforum i går at de jobbet for å finne ut av feilen.

– Politiets IKT-tjenester jobber på bred front for å finne underliggende årsaker til ustabiliteten, og holder etaten løpende oppdatert med status, sier Østgulen.

Også tidligere i år har politiet hatt datatrøbbel. Både i april og i juni lå politiets datasystemer nede i mange timer.