Slik ser den håndholdte prototypen ut.
Slik ser den håndholdte prototypen ut.

Utvikler håndholdt hasjtester til politiet

– Vi er interesserte, sier Politidirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Det er selskapet Cannabix Technologies i Vancouver i Canada som utvikler en håndholdt hasjtester for politiet, skriver Teknisk Ukeblad.

Blåseapparatet måler om personer er påvirket av virkemiddelet i hasj og marihuana, THC. Den utvikles som følge frykt for at flere skal kjøre i ruset tilstand, etter at Canada ser ut til å gå mot legalisering av hasj.

Foreløpig er kun en prototype av «THC Breathalyzer» klar.

– På utkikk etter slike instrumenter

Til TU.no sier Jan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet, at POD hele tiden er på utkikk etter slike analysesinstrumenter..

– Vi er på utkikk etter hva som finnes av hurtigtestere eller analyseinstrumenter for å om mulig å avdekke ulovlig bruk av medikamenter eller narkotika i trafikken. Vi har nå gått to runder med hurtigtestere, og endte opp med et hurtigtestere vi ikke var helt fornøyd med, sier Guttormsen til nettstedet.

I dag bruker politiet Dräger Drugtest 5000, som måler om personer er ruset gjennom spytt.

– Jeg kan ikke si noe om denne konkrete teknologien, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi er interessert i dette. Oppdraget til materielltjenesten vår ligger fast, og siden dette er løsninger med et stort marked, forventer man nok at industrien kommer opp med noe, sier Guttormsen til TU.no.

Det er imidlertid ikke sikker at instrumentet kan brukes i Norge. Dette er fordi at Norge har lavere grense for når det er tillatt å kjøre ruset. Dermed må instrumentet også være sensitivt nok for norske regler.