Få av politistudentene som fikk vitnemålet i Oslo rådhus i juni, har fått fast jobb.
Få av politistudentene som fikk vitnemålet i Oslo rådhus i juni, har fått fast jobb.

Utrygg framtid for seks av sju

Kun én av sju nyutdannede politifolk sier de har jobb lenger enn et halvt år.

Publisert Sist oppdatert

I juni fikk 620 politistudenter tildelt vitnemålet sitt. Men framtiden for de aller fleste er uviss, viser ferske tall fra Politiets Fellesforbund (PF).

Studentene fra hele 2014-kullet har selv gitt opplysninger om sin egen jobbsituasjon til PF, rundt én måned etter at de ble ferdige på Politihøgskolen. Nesten halvparten sier at de er jobbsøkere. Kun 89 studenter har fått seg fast jobb.

- Inntrykket mitt er at mange studenter er bekymra over jobbsituasjonen, sier Michael Næss Kristiansen, leder for PF-studentene.

- De lurer på om det er jobb å få, eller ikke. Det kan virke som om det er en evig kamp om jobb, uten noen klar løsning. Og i tillegg er det omstrukturering, reformer og lange prosesser som ikke blir ferdige, forklarer Kristiansen.

Slik fordeler tallene seg (teksten fortsetter under grafikken):

politistudenter i jobb grafikk
politistudenter i jobb grafikk

Mange i sommerjobb

Av 220 nyutdannede i vikariater har kun sju jobb i mer enn et halvt år.
Av 220 nyutdannede i vikariater har kun sju jobb i mer enn et halvt år.

Blant de som har fått seg jobb, jobber svært mange i vikariater. Og tallene viser at vikariatene som regel er korte. Flere nyutdannede har rett og slett bare fått seg sommerjobb.

- Det er ingen tvil om at mange er nødt til å jobbe i korte vikariater. I starten av karrieren er det helt ok, men vikariater og engasjement må ikke bli hovedregelen. Nå virker det som det er veldig mye bruk av kortids-kontrakter. Det er trist at mange har en utrygg jobbframtid og er usikre på hvor lenge de får være og om de må flytte, forklarer Kristiansen.

Blant de 220 nyutdannede som oppgir at de jobber i vikariater, opplyser hele 186 at de kun har jobb i én eller to måneder. Kun sju sier de har jobb mer enn seks måneder. Kristiansen frykter konsekvensene av korte vikariater.

- Det er god grunn til å frykte konsekvensene på mange plan, blant annet når det kommer til politiets nærhet til publikum og lokal tilknytning og tilhørighet. Samtidig må politidistriktene se at de står i fare for å miste motiverte og flinke nyutdannede, som ønsker å bidra til sikkerhet i samfunnet. Nyutdannede trenger jobb og samfunnet trenger politi, enklere blir det ikke, mener Kristiansen.

Flere får jobb iløpet av året

Tallene fra 2013-kullet viser at mange har fått jobb iløpet av det siste året. 333 av studentene som var ferdigutdannede i fjor jobber nå fast. Kun 43 sier til PF at de ikke har jobb i dag.

Også vikariatene varer lenger for de som har vært politi et år. De fleste vikariatene varer mellom 6 og 12 måneder.