Justis- og beredskapsminister Anders Anundsens, regjeringens og politiets behandling og uttransportering av asylsøkere er tema i en høring i Stortinget i dag.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsens, regjeringens og politiets behandling og uttransportering av asylsøkere er tema i en høring i Stortinget i dag.

Tillitsvalgt langet ut mot regjeringens høye måltall

– Ansatte i PU går hjem med dårlig samvittighet, kom det fram under høringen i dag.

Publisert Sist oppdatert

I dag foregår høringen om regjeringens og justisminister Anders Anundsens behandling av asylbarnsaken i Stortinget.

Blant de som forklarte seg var tillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet, Geir Pettersen. Han fortalte at regjeringens måltall for tvangsreturer har trumfet andre hensyn.

– Det har tidligere vært mer fokus på å nå regjeringens måltall, enn å uttransportere kriminelle, forklarte Pettersen.

Førte til høyere sykefravær

Geir Pettersen, tillitsvalgt i PU.
Geir Pettersen, tillitsvalgt i PU.

Regjeringen økte måltallet for retur av asylsøkere fra 1200 til 1900 i fjor, samtidig som PU-ansatte jobbet hardt med å avdekke ID på personer som hadde fått avslått søknadene sine. Det gikk utover de ansatte, fortalte Petetrsen.

– Det blir større arbeidspress, mer overtid, og kurs og slike ting blir satt på vent. Sykefraværet har gått opp i enkelte tilfeller, som følge av høyt arbeidspress.

Ansatte skal ha blitt flyttet over til lettere saker for å få oppfylt måltallene. Samtidig skal de ansatte ha lurt på om jobben de gjør er moralsk riktig, selv om det er gjort etter loven.

– Ansatte har begynt å tvile på om det de gjør er riktig. Å uttransportere familier med barn er belastende, og det kan være vanskelig å uttransportere enslige også. De ansatte må kunne gå hjem og vite at de har gjort en riktig jobb, uten dårlig samvittighet, selv om mange likevel har dette, forklarte Pettersen for Stortingets kontroll og konstitusjonskomité.

Derfor skal de ha savnet signaler fra politisk hold om det de gjør er riktig eller ikke.

– Ble flyttet ressurser for å nå måltall

PU-sjef Kristin Kvigne bekreftet i høringen at det ble flyttet ressurser dit det er enklere å returnere asylsøkere med avslag.

– Med stans i retur til en rekke land ble prioriteringsrommet innskrenket. PU vil uttransportere der det er mulig, sa Kvigne.

Blant annet førte dette til at flere familier med barn ble sendt til land som Afghanistan og Nigeria.

– Måltallene var høye. Det ble flyttet ressurser fra landområder der returforutsetningene ikke fantes, til landområder der det var mulig med retur, forklarte Kvigne.