På Nordsjælland vil drosjer hjelpe politiet fra veien i tida framover. Illustrasjonsbilde.
På Nordsjælland vil drosjer hjelpe politiet fra veien i tida framover. Illustrasjonsbilde.

Taxisjåfører spaner for politiet

1200 nye par øyne ute på gata. Det kan være resultatet når politiet i Danmark allierer seg med drosjesjåfører for å finne etterlyste personer og kjøretøy.

Publisert Sist oppdatert

Det er politiet på Nordsjælland som nå får hjelp av det danske taxiselskapet 4x48 Taxi Nord med spaningsoppdrag, samt leting etter etterlyste personer og biler.

Det skriver svenske Polistidningen.

Samarbeidet skal gjør jobben enklere for politiet med base i Helsingør.

– Vi vil få flere øyne å se med, når vi går ut med en etterlysning av mennesker eller biler, forteller Finn Borch Andersen, politidirektør i Nordsjællands politi.

Griper ikke inn

Politiet forsikrer om at taxisjåførene ikke skal gripe inn eller prøve å forhindre kriminalitet.

– Det er snakk om enkle oppgaver som vanligvis krever mye politiressurser, men som enklere kan løses gjennom samarbeid med taxisjåførene, sier Andersen.

Det skal blant annet gjøres en vurdering i forkant av at sjåførene får oppgavene, for å så langt som mulig klargjøre at det ikke finnes noen risiko for at taxisjåførene skal komme i trøbbel.

– Allt bygger på firvillighet. De som føler at de ikke vil eller kan bidra, behøver ikke være med, fastslår politidirektøren.

Kommuniserer via SMS

Operasjonssentralen hos politiet skal kommunisere med Taxi Nords driftssentral via SMS, som videre sender ut beksjeder til bilenes informasjonsskjermer, skriver Polistidningen.

– Foreløpig er det utelukkende tekstmeldinger, men om kort tid skal vi også få mulighet til å sende bilder av personer eller andre gjenstander også, sier Andersen.

Og det er ikke få spanere politiet på Nordsjælland nå får mulighet til å benytte. 1200 førere i 600 biler kører i området nord for København og er knyttet til samarbeidet. Ifølge taxiselskapet virker det som om alle sjåførene vil være med.

Ifølge det svenske fagbladet får ikke taxiselskapene noen kompensasjon for arbeidet.