Arne Johannessen, Sigve Bolstad, Kristin Aga, Unn Alma Skatvold, Reidum Martinsen, Per Øyvind Skogmo, Ann-Rita Huse-Saastad, Kjetil Rekdal og Gry Mossikhuset.
Arne Johannessen, Sigve Bolstad, Kristin Aga, Unn Alma Skatvold, Reidum Martinsen, Per Øyvind Skogmo, Ann-Rita Huse-Saastad, Kjetil Rekdal og Gry Mossikhuset.

Stor utskiftning i forbundsstyret

Bare fire av ni forbundsstyremedlemmer ble gjenvalgt på Politiets Fellesforbunds landsmøte i Molde.

Publisert Sist oppdatert

To av dem var PFs leder og nestleder Arne Johannessen og Sigve Bolstad.

Nye ansikter i forbundsstyret de neste to årene er Gry Mossikhuset (50) fra Salten, Kristin Aga (41) fra Oslo, Ann-Rita Huse-Saastad (44) fra Romerike, Reidun Martinsen (53) fra Hedmark og Kjetil Rekdal (39) fra Hordaland.

Skyldes tilfeldigheter

At det ble lagt opp til så store utskiftninger i forkant av valget, skyldes tilfeldigheter, bedyrer valgkomiteens leder Iver Aage Iversen.

– Dette var ikke et resultat av et unisont krav om store endringer. Det har vært en utfordrende kabal å legge. Men nå håper jeg at landsmøtet er tilfreds med forslaget vi har listet opp, sa han til Politiforum før valget.

Det gjorde landsmøtet, og det nye styret ble enstemmig valgt.

Uskrevne regler

I sitt arbeid har valgkomiteen tatt hensyn til noen uskrevne fordelingsregler som har slått rot. Det skal være minst én representant fra Oslo Politiforening, PFs klart største lokallag.

Det skal også være minst en representant fra henholdsvis Nord-Norge, Østlandet, Vestlandet og Sørlandet.

I tillegg skal det altså være en matematisk fordeling som gir menn og kvinner omtrentlig lik representasjon i landsmøteoppnevnte styrer og utvalg.

Under valget knyttet det seg spenning til om valgkomiteens forslag ble vedtatt i sin helhet, eller om det kommer benkeforslag på andre kandidater.

Flere kandidater

Selv om valgkomiteens forslag er enstemmig, har det vært spilt inn flere kandidater enn det er rom for.

Landsmøtet vil med valget av personer si noe om PF ønsker å fortsette på samme kurs som før, eller om PF ønsker en gradvis eller større forandring i politikken.

Etter at Arne Johannessen nå melder at dette er siste gang han stiller som kandidat til lederjobben, vil PF nå måtte gjøre øvelsen med å finne en arvtager.

Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening, meldte i høst at han ønsket å stille som motkandidat til Johannessen, men etter en lokallagsledersamling i Asker trakk han seg som kandidat til både ledervervet og nestledervervet.

To uker før landsmøtet sto dermed PF uten nestlederkandidat, inntil Bolstad under en ny lokallagsledersamling varslet at han likevel stiller som nestlederkandidat.